Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://www.bezpecnostpotravin.cz/co-hygienici-v-rijnu-objevili-v-prazskych-restauracich-mastnotu-na-strope-znecistene-podlahy-regaly-stroje-mrazaky-a-i-potraviny-neznameho-puvodu.aspx
Výsledek kontrol Hygiemické stanice hlavního města Prahy
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) nadále pokračuje v pravidelných kontrolách podniků poskytujících stravovací služby. Stále se totiž ukazuje, že tyto kontroly HSHMP jako místně a věcně příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví jsou nadále s ohledem na ochranu zdraví spotřebitelů velice důležité. I v měsíci říjnu letošního roku HSHMP při celkem 186 kontrolách v restauracích, kavárnách a dalších podobných podnicích objevila praktiky, které jsou nepřípustné. Za zjištěné přestupky proti správné hygienické praxi hygienici vyměřili 26 finančních sankcí v celkové výši 166 100,- Kč.
Ilustrační obrázek
Od začátku roku do konce října dosáhla prozatím celková částka uložených sankcí sumy 1 301 700,- Kč.
Zdroj dat: HSHMPZdroj dat: HSHMP – časové období: říjen 2022
Na základě podnětů od veřejnosti pražští hygienici v říjnu provedli 17 kontrol, nejvíce si lidé stěžovali na nedostatečnou provozní hygienu.
Pět kontrol s ...
Spotřebitelská organizace dTest testovala ochucené sušené hovězí maso - jerky.
Ilustrační foto
Zejména mezi sportovci a turisty se v poslední době těší velké oblibě sušené maso prodávané pod názvem jerky. Cení si ho jako vydatný zdroj energie, který nezabere příliš místa a zbytečně se nepronese. Protože jsou jerky v našich končinách relativní novinkou, pokusíme se vám je představit tímto testem. V detailu jsme se podívali na jejich výživové hodnoty i složení. Samy o sobě nejsou špatné, ale na jejich etikety není spolehnutí.
Jako lehký zdroj bílkovin je vyhledávají sportovci i turisté. Řeč je o sušeném hovězím mase. V Česku jde o relativní novinku, proto jsme pro seznámení připravili test jerky.
Spolehlivý zdroj bílkovin v nespolehlivém obalu
Jerky je ochucené hovězí maso, které se podle slibů na etiketách vysuší na třetinu původní hmotnosti. Díky tomu se v mase zkoncentrují důležité živiny, a tak jerky obsahuje okolo 57 % bílkovin. V laboratoři jsme nechali ověřit, zda je to pravda. Nespokojili jsme se však jen se samotnými bílkovinami, ale nechali jsme zkontrolovat i obsah masa. Rovnou můžeme prozradit, že laboratoř v tom ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/rada-eu-pro-zemedelstvi-a-rybolov-zemedelstvi-je-zavisle-na-zdrave-prirode-dulezita-je-rovnovaha-mezi-jeji-ochranou-a-zajistenim-potravin.aspx
Tisková zpráva Ministerstva zemědělství
Novou strategii EU pro lesy do roku 2030, Nařízení o obnově přírody nebo dostupnost hnojiv za přijatelné ceny řešili ministři zemědělství EU dne 21. 11. na Radě v Bruselu. Ministři řešili podmínky zavedení strategie pro lesy do praxe. Evropská komise navrhla problémy na trhu s hnojivy řešit např. pomocí využití dočasného krizového rámce veřejné podpory nebo krizové rezervy. Přislíbila také, že zřídí systém pro sledování vývoje trhu a cen hnojiv v celé EU. Cíle pro obnovu přírody spadají do oblasti životního prostředí, ale mají významné dopady i na zemědělství, lesnictví a vodní ekosystémy. Jednání vedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).
„Je samozřejmé, že o přírodu se musíme starat, že hospodaření i průmysl na její podobu mají velký vliv. Je proto potřeba pracovat na obnově a zlepšení stavu poškozených ekosystémů. Musíme ale najít takový způsob, abychom byli schopni zachovat zemědělskou produkci, a tím pádem dostatek potravin,“ řekl ministr země ...