Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://www.bezpecnostpotravin.cz/spotrebitelsky-pruvodce-nazvoslovim-a-vyrobnimi-technologiemi-roztiratelnych-tuku.aspx
Průvodce webové stránky olejnadzlato.cz
Foto: Shutterstock
Co jsou to roztíratelné tuky?
Pokud čteme různé články, vidíme, že v tom autoři nemají jasno. Můžeme se například dočíst: „Jak máslo, tak i sádlo patří mezi roztíratelné tuky …“ nebo naopak: „Roztíratelný tuk jako levnější alternativa másla …“. Základní členění tuků a související definice vychází z nařízení (EU) č. 1308/2013 a vyhlášky č. 397/2016 v platném znění. Roztíratelné tuky jsou výrobky na bázi tuhé, tvárné emulze, převážně typu voda v oleji. Sádlo je 100 % tuk, tudíž mezi roztíratelné tuky nepatří.
Máslo je roztíratelný tuk
Roztíratelné tuky se dále dělí na 3 základní skupiny:
tuky mléčné, kde tuk mléčný je jediným druhem tuku ve výrobku;
tuky, kde obsah mléčného tuku je do 3 %;
tuky směsné, kde obsah mléčného tuku je v rozmezí 10-80 % z celkového obsahu tuku.
Roztíratelný tuk není z definice levnější alternativou másla, jak se uvádí ve výše citovaném článku, protože máslo je roztíratelný tuk.
Výše u ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/voditko-pro-vyrobce-a-prodejce-potravin-vyrabenych-v-domacnosti-a-prodavanych-z-domu.aspx
Vodítka Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (dále jen „SZPI“) poskytuje "širší veřejnosti" stručný přístup ke kontrole výrobců a prodejců potravin vyráběných v domácnosti a prodávaných tzv. z domu.
SZPI zároveň poskytuje vodítko k otázce, jak posuzovat poskytování potravin v rámci obecních, kulturních, sportovních a dobročinných akcí a jiných setkání malého rozsahu z pohledu aplikace požadavků potravinového práva, zejména z pohledu nařízení (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin a souvisejících povinností.
1. ÚVOD
Hlavním pravidlem evropského potravinového práva je, že dopadá na všechny osoby, které vykonávají činnost související s jakoukoliv fází výroby, zpracování a distribuce potravin (tzv. potravinářské podniky). Výjimku představuje domácí příprava potravin a další manipulace s potravinami pro soukromou domácí potřebu, na které se evropské potravinové právo naopak nevztahuje vůbec.
V případě striktně daných hygienických požadavků na potravinářské prostory a v případě požadavků na informace poskytova ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/filipinsti-vedci-vyviji-odrudy-lilku-odolne-vuci-hmyzim-skudcum.aspx
Informace organizace BIOTRIN
Vědci z University of the Philippines Los Baños (UPLB) pod vedením Dr. Lourdes D. Taylo použili inovativní technologie k vývoji vylepšených odrůd lilku. Tyto odrůdy jsou odolné vůči hmyzím škůdcům, jako jsou housenky zavíječe a křísci. K urychlení tohoto vývoje využívá multidisciplinární vědecký tým funkční genomiky, fenotypové platformy s využitím informačních technologií, technologií molekulárních markerů a nových šlechtitelských technik.
Dr. Taylo oznámil, že projekt s cílem nalézt přirozené obranné mechanismy divokého lilku vůči housenkám zavíječe a křískům je téměř dokončen. Výzkumnému týmu se podařilo získat a osekvenovat 10 genů a 10 promotorů ze dvou druhů lilku, Solanum melongena a S. aethiopicum. Tým také identifikoval dva nové obranné geny proti herbivornímu hmyzu a genotypoval dalších 60 přírůstků zárodečné plazmy lilku s šesti markery opakování jednoduché sekvence (angl. single sequence repeats, SSR). Kromě toho vědci provedli terénní hodnocení, aby morfologicky vyhodnotili odolnost 30 rostlin ...