WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_WedPM2022
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01003CET19

Spotřebitelský průvodce názvoslovím a výrobními technologiemi roztíratelných tuků

https://www.bezpecnostpotravin.cz/spotrebitelsky-pruvodce-nazvoslovim-a-vyrobnimi-technologiemi-roztiratelnych-tuku.aspx     Průvodce webové stránky olejnadzlato.cz Foto: Shutterstock Co jsou to roztíratelné tuky? Pokud čteme různé články, vidíme, že v tom autoři nemají jasno. Můžeme se například dočíst: „Jak máslo, tak i sádlo patří mezi roztíratelné tuky …“ nebo naopak: „Roztíratelný tuk jako levnější alternativa másla …“. Základní členění tuků a související definice vychází z nařízení (EU) č. 1308/2013 a vyhlášky č. 397/2016 v platném znění. Roztíratelné tuky jsou výrobky na bázi tuhé, tvárné emulze, převážně typu voda v oleji. Sádlo je 100 % tuk, tudíž mezi roztíratelné tuky nepatří. Máslo je roztíratelný tuk Roztíratelné tuky se dále dělí na 3 základní skupiny: tuky mléčné, kde tuk mléčný je jediným druhem tuku ve výrobku; tuky, kde obsah mléčného tuku je do 3 %; tuky směsné, kde obsah mléčného tuku je v rozmezí 10-80 % z celkového obsahu tuku. Roztíratelný tuk není z definice levnější alternativou másla, jak se uvádí ve výše citovaném článku, protože máslo je roztíratelný tuk. Výše u ...

TuePMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
TuePMCETE_November+0100RNovPMCET_TuePM2022
TuePMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01002CET19

Vodítko pro výrobce a prodejce potravin vyráběných v domácnosti a prodávaných z domu

https://www.bezpecnostpotravin.cz/voditko-pro-vyrobce-a-prodejce-potravin-vyrabenych-v-domacnosti-a-prodavanych-z-domu.aspx Vodítka Státní zemědělské a potravinářské inspekce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (dále jen „SZPI“) poskytuje "širší veřejnosti" stručný přístup ke kontrole výrobců a prodejců potravin vyráběných v domácnosti a prodávaných tzv. z domu. SZPI zároveň poskytuje vodítko k otázce, jak posuzovat poskytování potravin v rámci obecních, kulturních, sportovních a dobročinných akcí a jiných setkání malého rozsahu z pohledu aplikace požadavků potravinového práva, zejména z pohledu nařízení (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin a souvisejících povinností. 1. ÚVOD Hlavním pravidlem evropského potravinového práva je, že dopadá na všechny osoby, které vykonávají činnost související s jakoukoliv fází výroby, zpracování a distribuce potravin (tzv. potravinářské podniky). Výjimku představuje domácí příprava potravin a další manipulace s potravinami pro soukromou domácí potřebu, na které se evropské potravinové právo naopak nevztahuje vůbec. V případě striktně daných hygienických požadavků na potravinářské prostory a v případě požadavků na informace poskytova ...

TuePMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
TuePMCETE_November+0100RNovPMCET_TuePM2022
TuePMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01002CET19

Filipínští vědci vyvíjí odrůdy lilku odolné vůči hmyzím škůdcům

 https://www.bezpecnostpotravin.cz/filipinsti-vedci-vyviji-odrudy-lilku-odolne-vuci-hmyzim-skudcum.aspx   Informace organizace BIOTRIN Vědci z University of the Philippines Los Baños (UPLB) pod vedením Dr. Lourdes D. Taylo použili inovativní technologie k vývoji vylepšených odrůd lilku. Tyto odrůdy jsou odolné vůči hmyzím škůdcům, jako jsou housenky zavíječe a křísci. K urychlení tohoto vývoje využívá multidisciplinární vědecký tým funkční genomiky, fenotypové platformy s využitím informačních technologií, technologií molekulárních markerů a nových šlechtitelských technik. Dr. Taylo oznámil, že projekt s cílem nalézt přirozené obranné mechanismy divokého lilku vůči housenkám zavíječe a křískům je téměř dokončen. Výzkumnému týmu se podařilo získat a osekvenovat 10 genů a 10 promotorů ze dvou druhů lilku, Solanum melongena a S. aethiopicum. Tým také identifikoval dva nové obranné geny proti herbivornímu hmyzu a genotypoval dalších 60 přírůstků zárodečné plazmy lilku s šesti markery opakování jednoduché sekvence (angl. single sequence repeats, SSR). Kromě toho vědci provedli terénní hodnocení, aby morfologicky vyhodnotili odolnost 30 rostlin ...