Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://www.bezpecnostpotravin.cz/ministerstvo-predstavilo-vyhlasku-regulujici-nikotinove-sacky.aspx
Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví představilo vyhlášku o nikotinových sáčcích. Ta upravuje požadavky na složení, vzhled, jakost a vlastnosti nikotinových sáčků bez obsahu tabáku. Klade také důraz na jejich označování včetně zakázaných prvků nebo na oznamovací povinnost výrobců a dovozců před uvedením výrobku na trh. Vyhlášku nyní posoudí pracovní komise Legislativní rady vlády a čeká ji proces tzv. technické notifikace u Evropské komise. V účinnost by pak měla vstoupit v červenci příštího roku.
Nikotinový sáček bez obsahu tabáku je novým typem výrobku dostupným na českém trhu. Jeho popularita jakožto alternativy klasických tabákových výrobků, které obsahují nikotin, roste především mezi náctiletými. Nikotinové sáčky mají kromě obsahu vysoce návykové látky společný s tabákovými výrobky typu snuss, žvýkací tabák i princip užití, nelze je však vzhledem k absenci tabáku zařadit pod definici tabákového výrobku. Ministerstvo zdravotnictví proto přistoupilo k regulaci složení a dalších atributů formou vyhlášky.
„Nikotin představuje ně ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/14-listopad-2022-svetovy-den-diabetu.aspx
Informace a doporučení Hygienické stanice hlavního města Prahy
Foto: WHO
Světový den diabetu, který jako každoročně v listopadu připomínáme, poskytuje příležitost ke zvýšení informovanosti o diabetu jako globálním problému veřejného zdraví a o tom, co je možno společně i individuálně udělat pro lepší prevenci, diagnostiku a léčbu tohoto závažného onemocnění.
Letošní téma Světové zdravotnické organizace zní: „Přístup ke vzdělávání v oblasti diabetu“.
Diabetes neboli cukrovka je chronické onemocnění, ke kterému dochází buď tehdy, když slinivka neprodukuje dostatek inzulinu, nebo když tělo nedokáže vyprodukovaný inzulin efektivně využít. Inzulin je hormon, který reguluje hladinu glukózy v krvi. Hyperglykémie, to znamená zvýšená hladina glukózy v krvi neboli zvýšená hladina cukru v krvi, je běžným účinkem nekontrolovaného diabetu a časem vede k vážnému poškození mnoha tělesných systémů, zejména nervů a krevních cév.
Diabetes je hlavní příčinou slepoty, selhání ledvin, srdečních infarktů, mrtvice a nutnosti amputace dolních končetin.
Počet osob s diabetem celosvětově roste (ze 108 miliónů v&nb ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/po-sesti-letech-povinneho-nutricniho-znaceni-na-potravinach-se-pripravuje-jeho-revize-priblizne-polovina-statu-evropske-unie-je-pro-dobrovolnost.aspx
Tisková zpráva Ministerstva zemědělství
Označování výživových hodnot na přední straně obalu a jeho dopadům na udržitelné označování potravin se věnovala konference, kterou včera v Bruselu pořádalo české předsednictví. Cílem jednání bylo na základě strategie Farm to Fork prodiskutovat připravovanou revizi stávajících požadavků na nutriční značení. Před zavedením nových pravidel je nutné zvážit i možné dopady na malé zemědělce a výrobce.
„Diskutujeme o tématu, které ovlivní většinu výrobců a spotřebitelů potravin ve všech členských státech. V celé Evropské unii je harmonizované nutriční značení na potravinách povinné teprve od konce roku 2016. Aby se zajistilo, že poskytované výživové údaje budou mít na průměrného spotřebitele odpovídající dopad, dbalo se při jejich přijímání na jednoduchost a srozumitelnost. Před přijetím nových povinností musíme pečlivě zvážit již existující pravidla a přínosy a dopady jakýchkoli jejich případných změn. Zároveň bychom měli zvážit, zda by nebylo řeš ...