TueAMCESTE_October+0200ROctAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_October+0200ROctAMCEST_TueAM2022
TueAMCESTE_October+0200ROctAMCEST_Oct+02002CEST07

Laktobacily mohou usnadnit kompostování gastroodpadu, zjistili vědci

https://www.bezpecnostpotravin.cz/laktobacily-mohou-usnadnit-kompostovani-gastroodpadu-zjistili-vedci.aspx   Autor: MENDELU Informace o výzkumu probíhajícím na Mendelově univerzitě v Brně. Kompostování gastroodpadu je složitý proces, který ne vždy končí úspěchem. Zbytky jídla obsahují velké množství olejů, soli nebo koření. Vznikají tak kyselé šťávy, které mají negativní dopad na počáteční fázi kompostování a mohou dokonce celý proces zastavit. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se zaměřili na to, jak těmto problémům předejít. Zjistili, že pomoci mohou přirozeně se vyskytující bakterie – laktobacily. „V momentu, kdy dáme do kompostéru gastroodpad, vypustí velké množství vody, takzvané kompostovací šťávy. Ta je kyselá a obsahuje plno tuků, vitamínů i minerálů. Taková šťáva inhibuje mikrobiální průběh čili nám zastaví kompostovací proces,“ vysvětlila Ester Kovaříková z Ústavu chemie a biochemie AF MENDELU. Vědci se proto rozhodli otestovat, zda by kompostovací proces nemohlo pozitivně ovlivnit zapojení vybraných mikroorganismů, které by dokázaly navodit správný mikrobiální průběh. „Pracovala jsem hlavně se dvěma skupinami mikroor ...

MonPMCESTE_October+0200ROctPMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonPMCESTE_October+0200ROctPMCEST_MonPM2022
MonPMCESTE_October+0200ROctPMCEST_Oct+02001CEST12

Potravinářská inspekce zakázala švestková povidla pro nízký obsah ovoce

https://www.bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-zakazala-svestkova-povidla-pro-nizky-obsah-ovoce.aspx   Autor: SZPI Tisková zpráva SZPI Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se intenzivně věnuje případům klamání spotřebitelů a aktuálně zakázala šarži švestkových povidel s cca o třetinu nižším podílem ovocné složky oproti deklaraci na obalu. Potravinářská inspekce nařídila společnosti Albert Česká republika, s.r.o., aby neprodleně stáhla z celé své tržní sítě nevyhovující potravinu Gustona ŠVESTKOVÁ POVIDLA s označením data minimální trvanlivosti do 25. 2. 2024, výrobce: RISO - R s.r.o., Košická cesta 2074, 97901 Rimavská Sobota, Slovensko, země původu: Slovensko. Výrobce na etiketě potraviny mj. uvedl: „Pro výrobu 100 g hotového výrobku bylo použito 170 g ovoce“. Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři však potvrdil, že 100 g hotového výrobku bylo vyrobeno pouze ze 111 g ovoce. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny. SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty. U výrobků ze zpracovaného ovoce je uváděna hmotnost ovoce vždy v původním nezpracovaném ...

MonAMCESTE_October+0200ROctAMCEST_CCEST+02:00+02:00

New York vypsal výzvu pro přechod na zelenou ekonomiku

Newyorská organizace pro ekonomický rozvoj (NYCEDC) sbírá návrhy technologických řešení a strategií, které New Yorku pomohou urychlit přechod ke spravedlivé zelené ekonomice. Hlásit se mohou veřejné, soukromé neziskové či filantropické instituce, které mají zájem o partnerství s NYCEDC s cílem podpořit rozvoj prosperující a spravedlivé zelené ekonomiky v New Yorku. Tato výzva k vyjádření zájmu (Reguest for Expression of Interest - RFEI) je navržena tak, aby odhalila příležitosti pro adekvátní přístup ke kapitálu pro zvolená průmyslová odvětví, poskytla dodatečnou podporu pro dosažení cílů strategie udržitelnosti a zajistila pokrok v sociální a environmentální spravedlnosti.Cíle RFEI: získat z trhu zpětnou vazbu o stávajících nebo očekávaných mezerách ve financování v zelené ekonomice města New York, shromáždit informace o strategiích financování dekarbonizace, které zároveň podporují snižování sociální nespravedlnosti, zjistit zájem o potenciální investiční fond, jehož cílem by bylo poskytovat kapitál projektům a podnikům zaměřeným na dekarbonizaci, využít nefinanční nástroje k posílení různorodosti podniků, pracovníků a komunity v odvětví dekarbonizace/r ...