Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/bakterie-odolne-vuci-klicovym-antimikrobialnim-latkam-se-stale-bezne-vyskytuji-u-lidi-a-zvirat/
Vydáno: 5. 3. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-768x390.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-1536x780.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-2048x1040.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="520" class="wp-image-47740" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Nedávné údaje ze sledování ukazují, že rezistence vůči běžně používaným antimikrobiálním látkám – jako je ampicilin, tetracykliny a sulfonamidy – zůstává u klíčových patogenů včetně salmonel a kampylobakterů u lidí i zvířat stále vysoká. Rezistence E. coli je často pozorována i u zvířat, ačkoli rezistence salmonel u nosnic je nízká. To jsou hlavní zjištění zprávy, kterou dnes vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/maly-pruvodce-pripravou-lustenin/
Vydáno: 5. 3. 2025
Autor: viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/lusteniny_namaceni-300x144.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/lusteniny_namaceni-768x369.jpg 768w" alt="" width="897" height="431" class="wp-image-76870" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: Grifart
Existuje mnoho druhů luštěnin, mezi nejběžnější u nás patří hrách, čočka, fazol, sója či cizrna. Vignu čínskou budou mnozí znát spíše pod názvem fazole mungo. Podzemnice olejná sice botanicky také patří mezi luštěniny, ale nutričně, přípravou a způsobem konzumace se více podobá ořechům.
Konzumace luštěnin má pro člověka mnoho výhod, ale jejich příprava není tak jednoduchá jako třeba vaření brambor.
Konzervované luštěniny
Konzervované luštěniny jsou již předvařené a není třeba nic víc, než je důkladně propláchnout pod tekoucí vodou do vymizení pěny. Zlepší se tím jejich stravitelnost, a také snížíme obsah soli, která je obsažena v nálevu, a to ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kontrola-fritovacich-oleju-v-restauracich-desetina-byla-prepalena/
Vydáno: 4. 3. 2025
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/fritovaci-oleje_kontrola_orez-300x133.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/fritovaci-oleje_kontrola_orez-768x341.jpg 768w" alt="" width="797" height="354" class="wp-image-76842" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SZPI
Tisková zpráva – V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Každý desátý hodnocený vzorek inspektoři vyhodnotili jako přepálený. Nepřijatelný stav fritovacích olejů inspektoři konstatovali v každé dvanácté kontrolované provozovně.
V roce 2024 inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 206 provozovnách společného stravování a posoudili zde 228 vzorků fritovacích olejů. U 22 hodnocených vzorků ...