Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/14-listopadu-si-pripominame-svetovy-den-diabetu/
Vydáno: 14. 11. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/banner/World-Diabetes-Day-2020-300x155.jpg 300w" alt="" width="550" height="284" class="wp-image-10705" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – V České republice žije s diabetem téměř každý desátý člověk. Diabetes 2. typu, nejčastější forma tohoto onemocnění, je metabolická porucha charakterizovaná zvýšenou hladinou glukózy v krvi při současné rezistenci na hormon inzulín a relativním nedostatku inzulínu. Tento stav významně ovlivňuje zdraví a kvalitu života.
Počet lidí s diabetem v ČR roste každoročně o zhruba 20 tisíc a mezi lidmi nad 70 let má diabetes více než 30 % populace. Již v roce 2017 počet diabetiků překročil jeden milion a odhaduje se, že do roku 2030 jich bude téměř 1,3 milionu. Česká republika patří mezi třetinu evropských zemí s nejvyšším výskytem diabetu v populaci ve věku 20–79 let.
Neléčený diabetes může vést k vážným zdravotním komplikacím, včetně p ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-setreni-ohnisek-zpusobenych-bakterii-salmonella-strathcona-st2559-spojenych-s-konzumaci-rajcat/
Vydáno: 14. 11. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/rajcata_kerikova_orez_2-300x166.jpg 300w" alt="" width="724" height="400" class="wp-image-73227" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Dne 12. listopadu 2024 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společné hodnocení hlášených případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella Strathcona ST2559 původem z rajčat (Prolonged multi-country outbreak of Salmonella Strathcona ST2559 linked to consumption of tomatoes in the EU/EEA and the UK).
V Evropské unii, resp. Evropském hospodářském prostoru (EU/EHP) a ve Spojeném království (UK) probíhá přeshraniční epidemie spojená s baktérií Salmonella Strathcona ST2559. Od 1. ledna 2023 do 5. listopadu 2024 bylo identifikováno 232 potvrzených případů S. St ...
https://bezpecnostpotravin.cz/i-male-mnozstvi-vysoce-koncentrovaneho-kofeinoveho-prasku-muze-zpusobit-tezkou-otravu/
Vydáno: 13. 11. 2024
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kava_plody_orez-300x159.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kava_plody_orez-768x408.jpg 768w" alt="" width="893" height="474" class="wp-image-73213" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Prášky s kofeinem nabízené jako doplňky stravy jsou volně dostupné ke koupi v obchodech nebo na internetu. Takové výrobky používají například někteří sportovci jako takzvané „předtréninkové“ produkty ke zvýšení výkonu. Zejména čisté nebo vysoce koncentrované kofeinové prášky jsou k dostání také v některých internetových obchodech. Podle německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR) mohou tyto výrobky představovat vysoké riziko náhodného předávkování, i velmi malé množství může způsobit významné poškození zdraví.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje, aby zdravý (platí pro netěhotné ženy) dospělý člověk ne ...