ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_ThuAM2025
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01004CET08

Mezinárodní šetření ohnisek způsobených bakterií Salmonella enterica spojených s konzumací naklíčených semen

https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-setreni-nakaz-zpusobenych-bakterii-salmonella-enterica-spojenych-s-konzumaci-naklicenych-semen/ Vydáno: 6. 3. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Salmonela_klicky_ohniska_2-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Salmonela_klicky_ohniska_2-768x415.jpg 768w" alt="" width="792" height="428" class="wp-image-76939" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Dne 6. března 2025 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společné hodnocení hlášených případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella enterica spojených s konzumací naklíčených semen (Rapid Outbreak Assessment (ROA) on a prolonged cross-border multi-serovar Salmonella outbreak linked to consumption of sprouted seeds). Od roku 2023 probíhá v Evropě šetření přeshraničního multisérovarového ohniska Salmonella enterica spojeného s konzumací naklíčených semen. Mezi lednem 2 ...

ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_ThuAM2025
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01004CET08

dTest: Test čerstvých vajec 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-cerstvych-vajec-2025/ Vydáno: 6. 3. 2025 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/vejce_bila-hneda_orez-300x177.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/vejce_bila-hneda_orez-1024x603.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/vejce_bila-hneda_orez-768x452.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/vejce_bila-hneda_orez-1536x904.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/vejce_bila-hneda_orez-2048x1206.jpg 2048w" alt="" width="2560" height="1507" class="wp-image-39401" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test čerstvých vajec 2025“ v aktuálním čísle časopisu  dTest 3/2025. K testu vajec z volného výběhu a bio farem nás inspirovali švédští kolegové. Minulý rok totiž zjistili, že vajíčka z těchto chovů mohou ukrývat nežádoucí látky. Platí to i pro vejce z českých obchodů? Odpověď jsme hledali v laboratoři, kam doputovalo deset vzorků vajec s ...

ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_ThuAM2025
ThuAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01004CET08

6. března si připomínáme Světový den jódu

https://bezpecnostpotravin.cz/6-brezna-si-pripominame-svetovy-den-jodu/ Vydáno: 6. 3. 2025 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/Jod_v_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/Jod_v_orez-768x435.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/Jod_v_orez-1536x870.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/Jod_v_orez-2048x1160.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="580" class="wp-image-38259" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Malý prvek s velkým vlivem Jód je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy, která ovlivňuje metabolismus, růst a vývoj mozku. Jeho nedostatek může mít vážné zdravotní důsledky. V roce 1999 byl 6. březen vyhlášen Světovým dnem jódu, aby upozornil na význam tohoto prvku a potřebu jeho dostatečného příjmu. Jak se projevuje nedostatek jódu? Nedostatek jódu může vést k poruchám štítné žlázy a projevuje se tělesnými (zimomřivost, otoky, zpomalení tepu), psychickými (únava, zhoršené myšlení) a vzhledovými změnami (p ...