TueAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
TueAMCETE_March+0100RMarAMCET_TueAM2025
TueAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01002CET09

Pokles líhnivosti ze skladovaných vajec v líhňařských provozovnách je možné eliminovat jejich průběžným zahříváním

https://bezpecnostpotravin.cz/pokles-lihnivosti-ze-skladovanych-vajec-v-lihnarskych-provozovnach-je-mozne-eliminovat-jejich-prubeznym-zahrivanim/ Vydáno: 4. 3. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/vejce_lihnivost-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/vejce_lihnivost-768x398.jpg 768w" alt="" width="933" height="484" class="wp-image-76826" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU, archiv Martiny Lichovníkové U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu, krátkodobě zahřeje a opět zchladí. Tímto procesem preinkubace je možné zvýšit odolnost zárodku vůči dlouhodobému skladování. Tým vědkyň a vědců z Agronomické fakulty MENDELU navíc zjistil, že je nutné délku preinkubace specifikovat pro různý věk rodičovského hejna. To, co funguje u mladého, nefunguje u staršího. Násadov ...

MonAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_March+0100RMarAMCET_MonAM2025
MonAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01001CET09

ANSES navrhuje klasifikovat resorcinol jako endokrinní disruptor v evropském nařízení CLP

https://bezpecnostpotravin.cz/anses-navrhuje-klasifikovat-resorcinol-jako-endokrinni-disruptor-v-evropskem-narizeni-clp/ Vydáno: 3. 3. 2025 Autor: ANSES https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/chemicke-latky_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/chemicke-latky_orez-768x439.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/chemicke-latky_orez-1536x877.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/chemicke-latky_orez-2048x1170.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="585" class="wp-image-39860" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) poté, co prokázal, že resorcinol ovlivňuje funkci štítné žlázy, což má škodlivé účinky, předkládá návrh na klasifikaci této látky jako endokrinního disruptoru pro lidské zdraví. Tento návrh na klasifikaci resorcinolu byl umožněn nedávným vytvořením této třídy nebezpečnosti v nařízení CLP (evropské nařízení o klasifikaci, označování a balení) ...

MonAMCETE_March+0100RMarAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_March+0100RMarAMCET_MonAM2025
MonAMCETE_March+0100RMarAMCET_Mar+01001CET09

SZÚ: 4. března si připomínáme Světový den obezity

https://bezpecnostpotravin.cz/szu-4-brezna-si-pripominame-svetovy-den-obezity/ Vydáno: 3. 3. 2025 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Pohyb_statistika-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Pohyb_statistika-768x419.jpg 768w" alt="" width="917" height="500" class="wp-image-76784" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: ČSÚ 4. březen je vyhlášen Světovým dnem obezity, který upozorňuje na zdravotní rizika spojená s nadváhou a obezitou. Tyto stavy jsou definovány jako abnormální nebo nadměrné hromadění tuku v těle, které ohrožuje zdraví. Index tělesné hmotnosti (BMI) nad 25 je považován za nadváhu, nad 30 pak za obezitu. V České republice se s mírnou nadváhou potýká více než třetina žen a téměř polovina dospělých mužů. Obezitou trpí 21 % mužů a 18 % žen, přičemž s přibývajícím věkem hodnoty BMI často rostou (ČSÚ, 2023). Tento den nám připomíná i zdravotní komplikace, které s obezitou souvisejí. Mezi nejčastější patří zvýšené riziko diabetu 2. typu, srdečních chorob, problémy ...