Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/pokles-lihnivosti-ze-skladovanych-vajec-v-lihnarskych-provozovnach-je-mozne-eliminovat-jejich-prubeznym-zahrivanim/
Vydáno: 4. 3. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/vejce_lihnivost-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/vejce_lihnivost-768x398.jpg 768w" alt="" width="933" height="484" class="wp-image-76826" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU, archiv Martiny Lichovníkové
U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu, krátkodobě zahřeje a opět zchladí. Tímto procesem preinkubace je možné zvýšit odolnost zárodku vůči dlouhodobému skladování. Tým vědkyň a vědců z Agronomické fakulty MENDELU navíc zjistil, že je nutné délku preinkubace specifikovat pro různý věk rodičovského hejna. To, co funguje u mladého, nefunguje u staršího.
Násadov ...
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-navrhuje-klasifikovat-resorcinol-jako-endokrinni-disruptor-v-evropskem-narizeni-clp/
Vydáno: 3. 3. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/chemicke-latky_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/chemicke-latky_orez-768x439.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/chemicke-latky_orez-1536x877.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/chemicke-latky_orez-2048x1170.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="585" class="wp-image-39860" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) poté, co prokázal, že resorcinol ovlivňuje funkci štítné žlázy, což má škodlivé účinky, předkládá návrh na klasifikaci této látky jako endokrinního disruptoru pro lidské zdraví.
Tento návrh na klasifikaci resorcinolu byl umožněn nedávným vytvořením této třídy nebezpečnosti v nařízení CLP (evropské nařízení o klasifikaci, označování a balení) ...
https://bezpecnostpotravin.cz/szu-4-brezna-si-pripominame-svetovy-den-obezity/
Vydáno: 3. 3. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Pohyb_statistika-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Pohyb_statistika-768x419.jpg 768w" alt="" width="917" height="500" class="wp-image-76784" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: ČSÚ
4. březen je vyhlášen Světovým dnem obezity, který upozorňuje na zdravotní rizika spojená s nadváhou a obezitou. Tyto stavy jsou definovány jako abnormální nebo nadměrné hromadění tuku v těle, které ohrožuje zdraví. Index tělesné hmotnosti (BMI) nad 25 je považován za nadváhu, nad 30 pak za obezitu.
V České republice se s mírnou nadváhou potýká více než třetina žen a téměř polovina dospělých mužů. Obezitou trpí 21 % mužů a 18 % žen, přičemž s přibývajícím věkem hodnoty BMI často rostou (ČSÚ, 2023).
Tento den nám připomíná i zdravotní komplikace, které s obezitou souvisejí. Mezi nejčastější patří zvýšené riziko diabetu 2. typu, srdečních chorob, problémy ...