FriPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
FriPMCETE_November+0100RNovPMCET_FriPM2024
FriPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01005CET14

1. listopadu startuje kampaň „Nikotin víc bere, než dává“

https://bezpecnostpotravin.cz/1-listopadu-startuje-kampan-nikotin-vic-bere-nez-dava/ Vydáno: 1. 11. 2024 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Nikca_vapirka_orez_2-300x179.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Nikca_vapirka_orez_2-768x458.jpg 768w" alt="" width="832" height="496" class="wp-image-72795" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Státní zdravotní ústav ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR zahajuje 1. 11. 2024 mediální kampaň s názvem „Nikotin víc bere, než dává“, zaměřenou na prevenci užívání nikotinových výrobků. Snadná dostupnost těchto výrobků a jejich oblíbenost, především mezi dětmi a mladistvými, představuje vyšší riziko vzniku závislosti již v útlém věku. Státní zdravotní ústav se sledování užívání nikotinových výrobků věnuje dlouhodobě.  Podle studie GYTS z roku 2022 užívá elektronické cigarety 21,4 procent žáků a studentů ve věku 13 až 15 let. Ve věkové kategorii 15-24 let se výskyt uživatelů elektronických cigaret mezi lety 2020-2023 dokonce ztrojnásobil (dle výzku ...

ThuPMCETE_October+0100ROctPMCET_CCET+01:00+01:00
ThuPMCETE_October+0100ROctPMCET_ThuPM2024
ThuPMCETE_October+0100ROctPMCET_Oct+01004CET14

Konference Dětská výživa a obezita 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/konference-detska-vyziva-a-obezita-2024/ Vydáno: 31. 10. 2024 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/Detska-vyziva-a-obezita_2024_f-300x208.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/Detska-vyziva-a-obezita_2024_f-768x533.jpg 768w" alt="" width="812" height="564" class="wp-image-72783" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s., organizačně zajišťuje výživaservis s.r.o.Termín akce: 29. listopadu 2024Místo konání: Praha, Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2 Organizační pokyny Vložné je 2.290 vč. DPH. Pro členy Společnosti pro výživu platí zvýhodněné vložné 1.718 Kč vč. DPH.Jste-li členem SPV a chcete uplatnit slevu na vložné, vyberte v objednávce vložné platné pro členy SPV.Členem SPV se stáváte a nárok na slevu získáváte po splnění všech podmínek členství. Konference má charakter postgraduálního vzdělávání a je garantována ČLS JEP ve spolupráci s ČLK  jako akce kontinuálního vzdělávání.Ohodnocena ...

ThuPMCETE_October+0100ROctPMCET_CCET+01:00+01:00
ThuPMCETE_October+0100ROctPMCET_ThuPM2024
ThuPMCETE_October+0100ROctPMCET_Oct+01004CET14

Nová položka v NBT knihovně – Pšenice s vyšším výnosem zrna

https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-psenice-s-vyssim-vynosem-zrna/ Vydáno: 31. 10. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_lista-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_lista-768x394.jpg 768w" alt="" width="907" height="465" class="wp-image-72772" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Pšenice (Triticum aestivum L.) je základní potravinou pro více než třetinu světové populace, a proto je důležité zvyšovat její výnos. Hlavními faktory ovlivňujícími výnos jsou výška rostlin a morfologie klasu. Vědci se tak zaměřili na to, jak upravit pšenici pomocí genové editace CRISPR/Cas9, aby rostliny zůstaly menší, ale zároveň měly větší klasy. Úprava genu TaARF12 vedla k produkci silnějších rostlin s delšími klasy, což přineslo více zrn a vyšší celkový výnos až o 11 %, a to bez vlivu na dobu kvetení či počet odnoží. Klíčem k úspěchu bylo přesné řízení růstu pomocí hormonů. Studie ukázala, že geny RhtL1 a&n ...