MonPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_November+0100RNovPMCET_MonPM2024
MonPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01001CET14

Pozvánka na konferenci „Potravinářství na cestě k udržitelnosti“

https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-konferenci-potravinarstvi-na-ceste-k-udrzitelnosti/ Vydáno: 4. 11. 2024 Autor: PK ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/odpad_kuchynsky_orez-300x134.jpg 300w" alt="" width="711" height="318" class="wp-image-72848" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Pokud Vás zajímá, jak efektivně využívat odpady či vedlejší produkty z potravinářské výroby a přispět tak k udržitelnější budoucnosti? Případně zvažujete možnosti snížení environmentálních dopadů výroby v kontextu uhlíkové stopy nebo se vás přímo týká ESG reporting? Pak je odborná konference  POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI určena právě vám. Akce se koná od 12. do 13. listopadu 2024 v Hustopečích a rádi bychom vám doporučili zejména středeční dopolední program připravovaný ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR. V tomto bloku se zaměříme na komplexní přístupy a inovativní strategie, které lze implementovat v ...

MonPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_November+0100RNovPMCET_MonPM2024
MonPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01001CET14

Za drahé máslo může hlavně nedostatek mléčného tuku a navyšování cen v obchodech

https://bezpecnostpotravin.cz/za-drahe-maslo-muze-hlavne-nedostatek-mlecneho-tuku-a-navysovani-cen-v-obchodech/ Vydáno: 4. 11. 2024 Autor: PK ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/maslo-na-prkenku_orez-300x134.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/maslo-na-prkenku_orez-768x342.jpg 768w" alt="" width="833" height="371" class="wp-image-72839" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Ceny másla v obchodech dosahují v posledních dnech rekordních hodnot. Potravinářská komora předkládá stručnou analýzu, která blíže komentuje jednotlivé příčiny současných vysokých cen másla. Důvody drahého másla jsou především následující: pomalu rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií. K nepříznivé situaci podle Potravinářské komory přispívá také citelné zdražování na straně obchodníků. Podívejte se na jednotlivé příčiny detailně. Komora upozorňuje, že některá fakta se u másla mohou měnit v čase. Údaje proto nelze zevšeobecňovat. VSTUP ...

MonPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_November+0100RNovPMCET_MonPM2024
MonPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01001CET14

Editace genomu jako nástroj pro zvýšení odolnosti zvířat proti infekcím

https://bezpecnostpotravin.cz/editace-genomu-jako-nastroj-pro-zvyseni-odolnosti-zvirat-proti-infekcim/ Vydáno: 4. 11. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kozy_dojne_orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kozy_dojne_orez-768x405.jpg 768w" alt="" width="898" height="474" class="wp-image-72828" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Infekce chovných zvířat představují pro lidstvo palčivý problém. Nejedná se pouze o velké ekonomické ztráty, kdy se např. v případě ptačí chřipky musí zlikvidovat celý chov. Jde také o šíření antibiotické rezistence, kdy se se zemědělským odpadem dostávají rezidua antibiotik do životního prostředí. Nezanedbatelné je také riziko přenosu některých infekcí na člověka. Vzhledem k nedostatku účinných a cenově dostupných léčiv povolených pro veterinární použití je v současné době tlak na zvýšení odolnosti samotných zvířat, a to především prostřednictvím genetických modifikací chovných plemen. Transgenní organismy však nejsou veřejností přijímány příliš přívětivě. P ...