Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-porcovaneho-zeleneho-caje-2024/
Vydáno: 4. 11. 2024
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/caj-zeleny_orez-300x134.jpg 300w" alt="" width="531" height="237" class="wp-image-72821" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test porcovaného zeleného čaje 2024“ v časopise dTest 11/2024.
Po deseti letech jsme se znovu podívali na kvalitu porcovaných zelených čajů. Do laboratoře jsme vyslali třináct zástupců známých i privátních značek. Zajímali jsme se o obsah přínosných i nežádoucích látek a samozřejmě nesměla chybět ochutnávka. Při ní se v konkurenci vyhlášených čajových firem nejlépe dařilo jedné české značce.
Zelený čaj si jistě zaslouží naši pozornost. Ve svých listech ukrývá látky, které dokážou člověka povzbudit a ochránit buňky v jeho organismu před poškozením. Mají tyto schopnosti také čaje nabízené v supermarketech? Na tuto otázku hledal odpověď náš nezávislý test zeleného čaje.
Při výběru formy čaje j ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nanotechnologie-partneri-efsa-podporuji-pouzivani-novych-metod-hodnoceni/
Vydáno: 1. 11. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m-300x181.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m-768x463.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m.jpg 1533w" alt="" width="1024" height="617" class="wp-image-49352" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Nová zpráva partnerů EFSA v projektu NAMs4NANO navrhuje systém podporující metodiky nového přístupu (New Approach Methodologies, NAMs) k hodnocení potenciálních rizik nanočástic pro bezpečnost potravin.
NAMs (metodiky nového přístupu) označují širokou škálu metod testování a hodnocení chemických látek, které nevyužívají pokusy na zvířatech nebo lidech. Kromě toho, že tyto metody postupně nahrazují zkoušky na zvířatech, mohou přispět ke zlepšení hodnocení bezpečnosti tím, že používají modely, které lépe simulují podmínky u lidí.
Metodiky nového pří ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-42-tyden-2024/
Vydáno: 1. 11. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 42. týdnu 2024: 14. 10. – 20. 10. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní ...