Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/zloutenka-je-v-cesku-na-vzestupu-predevsim-typ-e-na-vine-je-maso-i-voda/
Vydáno: 26. 7. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/maso_grilovane-300x194.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/maso_grilovane-768x496.jpg 768w" alt="" width="931" height="601" class="wp-image-54774" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Deník.cz zveřejnil článek týkající se nárůstu počtu nakažených osob žloutenkou typu E, ve kterém se k tématu vyjadřují odborníci ze Státního zdravotního ústavu.
Zatímco v předcházejících letech Státní zdravotní ústav (SZÚ) zaznamenal dvě stě (rok 2021) a tři sta (rok 2022) nových případů, loni jich bylo už bezmála sedm set. Čísla neklesají ani v letošním roce, kdy od ledna do června SZÚ eviduje téměř čtyři stovky nakažených. Loni za stejné období jich přitom bylo jen něco málo přes tři sta, předloni necelých sto sedmdesát a v roce 2022 jen něco málo přes stovku.
Informace Deníku.cz poskytli oborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) – M ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-kukurice-odolna-proti-napadeni-plisni-exserohilum-turcicum/
Vydáno: 26. 7. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-1536x866.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-2048x1155.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-38475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Severní skvrnitost listů kukuřice, známá také jako spála kukuřice (NLB), patří mezi nejdestruktivnější houbová onemocnění této plodiny. Původcem choroby je patogenní houba Exserohilum turcicum. Tato houba napadá listy kukuřice a způsobuje na nich charakteristické skvrny, které se postupně rozšiřují do velkých nekrotických lézí. NLB ohrožuje kukuřici po celém světě a může způsobit značné ekonomické ztráty. Pokud k infekci dojde před kvetením rostliny, může vést ke snížení výnos ...
https://bezpecnostpotravin.cz/sledujte-kvalitu-koupacich-vod-zdravotni-problemy-mohou-pusobit-sinice-i-mlzi/
Vydáno: 26. 6. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/sinice_SZU-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/sinice_SZU-768x441.jpg 768w" alt="" width="933" height="536" class="wp-image-54507" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SZÚ
Kvalita koupacích vod je na začátku prázdnin v České republice většinou dobrá, rozhodně se ale vyplatí sledovat ji pomocí aplikace https://www.koupacivody.cz/. Zdravotní problémy nám mohou způsobit nejen sinice, ale například také cerkárie.
Odborníka z Oddělení hygieny vody SZÚ Mgr. Petra Pumanna si k tématu aktuální kvality koupacích vod a hrozících zdravotních rizik pozvalo Studio 6:
Video: Rozhovor s Mgr. Petrem Pumannem z Oddělení hygieny vody SZÚ
Souhrnný článek Státního zdravotního ústavu na téma Rizika koupání v přírodní vodě:
Rizika při koupání ve volné přírodě
Při koupání ve volné přírodě na nás číhá řada nebezpečí. Pokud jsme si ...