TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_TueAM2024
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02002CEST08

Eliška Selinger: Vztah přemíry cukru a obezity je prokázán. Vyšší zdanění slazených nápojů zabírá

https://bezpecnostpotravin.cz/eliska-selinger-vztah-premiry-cukru-a-obezity-je-prokazan-vyssi-zdaneni-slazenych-napoju-zabira/

Vydáno: 30. 7. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cukr-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cukr-768x398.jpg 768w" alt="" width="933" height="484" class="wp-image-55254" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Informace SZÚ – Jak přemíra cukru škodí našemu zdraví? Jaká je spojitost cukru s rakovinou? Existuje zdravější slazení, jako třeba med či hroznový cukr? A co náhrada cukru umělými sladidly, je to řešení?  Dokázalo by vysokou konzumaci cukru Čechy skutečně změnit k lepšímu zavedení speciální daně na slazené nápoje? Jakým mechanizmem? Do jaké míry jsou z vědeckého hlediska relevantní námitky odpůrců vyššího zdanění? Poslechněte si podcast Státního zdravotního ústavu, odpoví Vám naše odbornice, nutriční epidemioložka MUDr. Eliška Selinger.

Zdroj: SZÚ

TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_TueAM2024
TueAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02002CEST08

Vibria v mořských plodech: rostoucí riziko v důsledku změny klimatu a antimikrobiální rezistence

https://bezpecnostpotravin.cz/vibria-v-morskych-plodech-rostouci-riziko-v-dusledku-zmeny-klimatu-a-antimikrobialni-rezistence/ Vydáno: 30. 7. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/morske-plody-300x186.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/morske-plody-768x476.jpg 768w" alt="" width="933" height="578" class="wp-image-55261" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval vědecké stanovisko týkající se zdravotních aspektů vibrií souvisejících s konzumací mořských plodů v EU. Vědeckou zprávu doprovází sada nejčastějších otázek a odpovědí a krátká animace. Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus a Vibrio cholerae (mimo sérotypy O1 a O139) jsou necholerová vibria, která mají největší význam pro veřejné zdraví v EU v důsledku konzumace mořských plodů. Infekce V. parahaemolyticus je spojena s termostabilním přímým hemolyzinem (TDH) a hemolyzinem souvisejícím s TDH (TRH) a vede především k akutní gastroenteritid ...

MonPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_MonPM2024
MonPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02001CEST14

Vědavýzkum.cz: Jak se formuje nový rámcový program FP10

https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/2694/vedavyzkum.cz-jak-se-formuje-novy-ramcovy...

29.07.2024

Článek na Vědavýzkum.cz informuje o přípravách na nový rámcový program EU pro výzkum a inovace FP10.. Evropská komise zveřejnila ex-post evaluaci programu Horizon 2020, a 26. června 2024 schválil Výbor pro Evropský výzkumný prostor (ERAC) zprávu k FP10. Česká republika spustila národní konzultaci prostřednictvím TC Praha. Významné diskuze probíhají na Platformě MŠMT pro budoucí podobu FP10, s cílem finalizovat národní pozici do konce roku 2024. Zpráva expertní skupiny vedené Manuelem Heitorem bude zveřejněna v říjnu 2024.

Více informací najdete zde.