Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-uzeneho-a-marinovaneho-tofu-2024/
Vydáno: 10. 5. 2024
Autor: Spotřebitelská organizace dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/soja_lusk_boby_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/soja_lusk_boby_orez-768x443.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/soja_lusk_boby_orez-1536x886.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/soja_lusk_boby_orez-2048x1181.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="591" class="wp-image-43176" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest pro květnové vydání časopisu dTest testovala uzené a marinované tofu.
Tofu je spojováno především s vegetariánstvím či veganstvím, o nové chutě však může obohatit i jídelníček „masožravce“. Otestovali jsme dva druhy tofu – uzené a marinované. U 17 vzorků jsme zjišťovali obsah bílkovin, tuku a soli, zkontrolovali jsme nežádoucí bakterie a nechyběla ani ochutnávka. Můžeme prozradit, že tofu zdaleka není jedno jako druhé. Liší se chutí a výživovými h ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-brezen-2024/
Vydáno: 10. 5. 2024
Autor: MZe, Odbor bezpečnosti potravin
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-768x367.jpg 768w" alt="" width="913" height="436" class="wp-image-40868" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.
Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k úzké problematice nebo jen k určitému členskému ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-z-mendelu-zkoumaji-v-zambii-strom-mongongo-jehoz-plody-jsou-dulezitym-zdrojem-potravy-pro-mistni-obyvatele/
Vydáno: 10. 5. 2024
Autor: LDF MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/strom-mongongo_lista-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/strom-mongongo_lista-768x401.jpg 768w" alt="" width="993" height="518" class="wp-image-53328" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Tradiční metoda zpracování semen Schinziophyton rautanenii, která se nezměnila od doby kamenné (foto Martin Čermák)
Vědkyně a vědci LDF MENDELU zkoumají v Zambii strom Schinziophyton rautanenii (Euphorbiaceae), který místní nazývají mongongo. Plody stromu patří v jižní Africe mezi jeden z nejdůležitějších zdrojů potravy pro místní obyvatele i divokou zvěř. Především venkovské obyvatelstvo je závislé na sběru plodů, které následně zpracovává, získává z nich jedlá semena, mongongo ořechy, často sloužící jako hlavní zdroj potravy s vynikajícími nutričními hodnotami. Kromě potravinářství mají ořechy potenciál také pro využ ...