Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/mastne-kyseliny-omega-3-a-dlouhovekost/
Vydáno: 13. 5. 2024
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/tuky_zdrave_lista_m-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/tuky_zdrave_lista_m-768x357.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/tuky_zdrave_lista_m.jpg 1219w" alt="" width="1024" height="476" class="wp-image-53411" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Skupina omega-3 mastných kyselin, která zahrnuje „ALA, EPA a DHA“, je nedílnou součástí zdravé stravy. Tyto esenciální mastné kyseliny se v lidském těle přeměňují z potravinových zdrojů. Zařazení nenasycených mastných kyselin do každodenní stravy může přinést potenciální výhody jako je prodloužení dlouhověkosti, zkrácení doby stárnutí nebo snížení rizika chronických kardiovaskulárních nebo dalších zánětlivých onemocnění. Proto je nezbytné získávat je z potravin, jako jsou semena, ořechy, zelená zelenina nebo tučné ryby.
Druhy a zdroje omega-3 mastných kyselin (O-3 MK) ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyziva-potraviny-a-zdravi-2024-xv-studentska-konference-brno/
Vydáno: 13. 5. 2024
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/lide_vyzkumnice_lista_m-300x177.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/lide_vyzkumnice_lista_m-768x453.jpg 768w" alt="" width="1025" height="605" class="wp-image-53402" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s. a její servisní organizace výživaservis s.r.o.Lékařská fakulta MU, BrnoAgronomická fakulta MENDELU v BrněChemická fakulta VUT v Brně
Termín akce: 21. června 2024Místo konání: Ústav veřejného zdraví, LF MU, Brno, Kamenice 753/5, 625 00 Brno
Organizační pokyny:
Konference je určena k prezentaci témat bakalářských a diplomových prací studentů fakult lékařských, zdravotně-sociálních, přírodovědeckých, potravinářských, zemědělských a veterinární hygieny se zaměřením na problematiku výživy, potravin a zdraví.
Délka jednoho sdělení je 15 min.
Přihlášky s uvedením autorů, názvu přednášky, ...
https://bezpecnostpotravin.cz/podil-nevyhovujicich-nalezu-cizorodych-latek-v-potravinovem-retezci-byl-loni-minimalni-mezirocne-klesl/
Vydáno: 13. 5. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/Zprava_za-r.2023_SVS_lista-300x220.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/Zprava_za-r.2023_SVS_lista-768x562.jpg 768w" alt="" width="792" height="580" class="wp-image-53383" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) v loňském roce v rámci každoročních kontrol cizorodých látek v potravinovém řetězci provedla více než 102 000 vyšetření na obsah reziduí a kontaminantů. Podíl nevyhovujících nálezů se meziročně mírně snížil z 0,06 % na 0,03 %.
„Procento záchytu nevyhovujících výsledků je skutečně minimální a z dlouhodobého pohledu se ještě snižuje. Zdravotní nezávadnost surovin a potravin živočišného původu v České republice z pohledu obsahu reziduí a& ...