FriPMCETE_February+0100RFebPMCET_CCET+01:00+01:00
FriPMCETE_February+0100RFebPMCET_FriPM2024
FriPMCETE_February+0100RFebPMCET_Feb+01005CET16

Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarske-inspekce-kazda-ctvrta-kontrolovana-restaurace-klamala-spotrebitele-v-informacich-o-nabizenych-pokrmech/ Vydáno: 23. 2. 2024 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/pixabay_restaurace1-orez-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/pixabay_restaurace1-orez-768x391.jpg 768w" alt="" width="942" height="480" class="wp-image-51889" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto: pixabay Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů. Inspektoři při kontrole konfrontují údaje uvedené v jídelních a nápojových lístcích, nabídkových tabulích nebo ústním sdělením personálu se skutečným složením předmětného pokrmu. Cílem kontroly je prověřit, zda při nabídce nejsou spotřebiteli sděleny nepravdivé nebo zavádějící informace ohledně složení pokrmu, použité suroviny, případně zda nebyla na úkor spotřebitele nahrazena dražší slož ...

FriPMCETE_February+0100RFebPMCET_CCET+01:00+01:00
FriPMCETE_February+0100RFebPMCET_FriPM2024
FriPMCETE_February+0100RFebPMCET_Feb+01005CET15

18. Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika

https://bezpecnostpotravin.cz/18-sympozium-spolecnosti-pro-probiotika-a-prebiotika/ Vydáno: 23. 2. 2024 Autor: Společnost pro probiotika a prebiotika https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/image-2-300x109.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/image-2-768x278.png 768w" alt="" width="913" height="331" class="wp-image-51865" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Společnost pro probiotika a prebiotika bude pořádat 16. dubna 2024 18. Sympozium. Během sympozia bude udělena cena za nejlepší původní vědeckou publikaci autorů do 35 let zaměřenou na střevní mikroorganismy, probiotika a prebiotika. Sympozium bude pořádáno bez kongresového poplatku. Na sympozium je nutné se včas registrovat, členství v SPP nezaručuje automatickou registraci na sympozium.  Vyzvaná přednáška: Let’s not forget the ocean – novel prebiotics for intestinal microbesprof. Clarissa Schwab Ph.D.Department of Biological and Chemical Engineering at Aarhus University, Dánsko Místo konání: Česká zemědělská univerzita v Praze, Suchdol, K ...

FriPMCETE_February+0100RFebPMCET_CCET+01:00+01:00
FriPMCETE_February+0100RFebPMCET_FriPM2024
FriPMCETE_February+0100RFebPMCET_Feb+01005CET12

Hlášení v systému RASFF: 7. týden 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-7-tyden-2024/ Vydáno: 23. 2. 2024 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 7. týdnu 2024: 12. 2. – 18. 2. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy ...