Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/co-je-dulezite-pri-priprave-fondue-a-raclette/
Vydáno: 1. 2. 2024
Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_maso-na-prkenku-orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_maso-na-prkenku-orez-768x405.jpg 768w" alt="" width="943" height="497" class="wp-image-51420" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Pokrmy raclette nebo fondue z masa, sýra nebo zeleniny jsou oblíbené zejména v zimě. Nejen že příjemně zahřejí zevnitř, ale jsou i skvělou příležitostí, jak se setkat s přáteli. Mohou však skrývat i nebezpečí. Během přípravy a úpravy surovin se totiž mohou patogeny potenciálně přítomné v syrovém mase přenést na potraviny, které se konzumují bez dalšího ohřevu – například pokud jsou ingredience na stejném talíři nebo přijdou do kontaktu se stejným příborem. Při manipulaci se syrovými potravinami živočišného původu v kuchyni a u jídelního stolu je proto třeba dbát na správnou kuchyňskou hygienu. „Důsledným od ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-v-zarizenich-skolniho-stravovani-a-ostatnich-stravovacich-zarizenich-pro-deti-v-roce-2023/
Vydáno: 1. 2. 2024
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-768x421.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-1536x842.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-2048x1122.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="561" class="wp-image-48192" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Souhrnná informace HSHMP – Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) provedla v loňském roce 376 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti. Kontroly se konaly v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odboru hygieny dětí a mladistvých (dále jen „HDM“) HSHMP.
Závady HSHMP zjistila při 30 kontrolách: konkrét ...
Evropská komise zveřejnila výsledky hodnocení programu Horizont 2020 (H2020), který - jako předchůdce současného programu Horizont Evropa - běžel v letech 2014-2020 s rozpočtem téměř 80 mld. eur. Za toto období podpořil více než 35 000 projektů předložených zájemci ze 177 zemí a jeho výsledky daly vzniknout téměř 4 000 patentům a ochranných známek. Vědci financovaní programem H2020 přispěli do více než 276 000 recenzovaných článků a program podpořil 33 držitelů Nobelových cen.
Hodnocení zároveň přineslo doporučení ke zlepšení v následujících oblastech:
širší účast
další zjednodušení a snížení administrativní zátěže
posílení šíření a využívání výsledků
podpora účasti žen
posílení synergií s dalšími iniciativami na evropské, národní a regionální úrovni
Tyto i další poznatky z hodnocení by měly sloužit k úpravám implementace běžícího programu Horizont Evropa, ale zejména k přípravě budoucích iniciativ výzkumu a inovací.
Tiskovou zprávu EK s veškerými dokumenty naleznete zde.