Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-46-tyden-2023/
Vydáno: 23. 11. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 46. týdnu 2023: 13. 11. – 19. 11. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní ...
https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-predstavuje-online-platformu-tkplate-bezpecnost-potravin-bez-testovani-na-zviratech/
Vydáno: 22. 11. 2023
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/vedec_laborator_orez-300x187.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/vedec_laborator_orez-768x480.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/vedec_laborator_orez-1536x959.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/vedec_laborator_orez-2048x1279.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="639" class="wp-image-48665" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Nová platforma TKPlate pro modelování a předpovídání toxicity chemických látek a toho, co se s nimi děje v těle člověka a zvířat, představuje důležitý milník na cestě k budoucnosti s minimem nebo žádnými testy na zvířatech v oblasti bezpečnosti potravin.
Historicky se posuzování bezpečnosti chemických látek v potravinách a krmivech (stejně jako u léčiv, spotřebních výrobků, průmyslových a dalších chemických látek) opíralo o důkazy z pokusů na zvíř ...
https://bezpecnostpotravin.cz/rijnove-poznatky-z-nekterych-prazskych-restauraci-plisen-na-stene-ve-skladu-potravin-pripravne-zeleniny-a-mrazicim-zarizeni/
Vydáno: 22. 11. 2023
Autor: HSHMP
Foto: HSHMP
Pravidelná měsíční zpráva pražských hygieniků
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v říjnu letošního roku, v rámci výkonu státního zdravotního dozoru, zkontrolovala 268 provozoven poskytujících stravovací služby. To je o 82 víc než ve stejném období roku přechozího. Pražští hygienici i v říjnu v některých provozovnách identifikovali pochybení proti zásadám správné hygienické praxe, za která byli nuceni vyměřit 40 finančních sankcí v celkové výši 230 000,- Kč. Ve srovnání s říjnem roku 2022 se počet i celková výše udělených sankcí v říjnu 2023 zvýšila: počet sankcí stoupl o 16 a celková výše o 63 900,- Kč. Primárním cílem pražských hygieniků však rozhodně není udělování finančních sankcí: součástí hygienického dozoru bývají osvětová vysvětlování personálu provozoven k čemu, a proč, je důležité legislativně vyžadovaná opatření dodržovat, a to s ohledem na maximální bezpečnost ochrany zdraví zákazníků.
Na mnohé nešvary hygieniky upozorňují ...