ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_ThuPM2023
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02004CEST14

Kvalitní obiloviny pro současnost i budoucnost

  https://bezpecnostpotravin.cz/kvalitni-obiloviny-pro-soucasnost-i-budoucnost/ Vydáno: 13. 7. 2023 Autor: VÚRV   Foto: Aleš Král   Proč je důležité uchovávat genetické zdroje a jak může šlechtění nových obilnin ovlivnit naši potravinovou soběstačnost? Nejen o tom byl workshop Prezentace odrůd a genetických zdrojů rostlin vhodných pro praktické využití v gastronomii, konaný v polovině června ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v čele s plodinovými kurátory. Akce probíhala za hojné účasti pracovníků z řad gastra a potravinářské výroby. Čirok, bér, laskavec nebo pohanka. Plodiny u nás dosud nepříliš rozšířené, ale slibující lepší zítřky. Mnohé z nich jsou totiž již nyní skvěle přizpůsobené postupně se měnícím klimatickým podmínkám. Lépe zvládají sucho, jsou méně náročné na vodu a výživu anebo mají vynikající nutriční vlastnosti. A navíc jsou bezlepkové. Tyto plodiny si postupně nacházejí cestu nejen k zemědělcům a do našich sýpek, ale také k pekařům a ostatním zpracovatelům potravin. Běžného konzumenta teď pravděpodobně napadne, že obilí přece pěstujeme na každém druhém poli a je ho dostatek. Přesto se kvantita nerovná dostatečná kvalita, ...

ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_ThuPM2023
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02004CEST14

Nápoje vhodné k běžné konzumaci

  https://bezpecnostpotravin.cz/napoje-vhodne-k-bezne-konzumaci/ Vydáno: 13. 7. 2023 Autor: viscojis.cz   Foto: Shutterstock Naši dobrou psychickou i fyzickou pohodu podmiňuje dostatečné množství přijímaných tekutin. Pitný režim je velmi důležitý, a to jak z hlediska kvantity, tak i kvality nápojů. Dospělý člověk by měl vypít denně 35 ml na kg hmotnosti, tedy 2 – 2,5 l tekutin v závislosti na obsahu vody v přijímané stravě, denní činnosti a roční době. Jak mají nápoje vypadat, mají-li splnit fyziologické potřeby a současně osvěžit? Především chuť má být mírně nakyslá, nahořklá nebo trpká. Rozhodně nápoj nemá mít chuť sladkou, protože sladká chuť naopak podporuje žízeň. Ideální teplota nápoje se má pohybovat okolo 8 až 10 stupňů nebo i vyšší.  Hovoříme-li o nápojích, je nutné upozornit na existenci mnoha nevhodných nápojů, které jsou zdroji nadměrného množství cukru (nápoje typu cola, slazené minerálky apod.). Kvalitní pitná voda je velmi vhodný nápoj. Pitnou vodu pijte jen z veřejného vodovodu nebo z ověřených zdrojů. Nikdy nepodceňujte její hygienickou kvalitu popřípadě zdravotní závadnost. Zeleninové a ovocné šťávy jsou bohaté na vitaminy ...

ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_ThuPM2023
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02004CEST14

Slazené nápoje

  https://bezpecnostpotravin.cz/slazene-napoje/ Vydáno: 13. 7. 2023 Autor: viscojis.cz   Foto: Shutterstock Dodržování pitného režimu je pro zachování života zcela nezbytné. Nejenom míra, také kvalita a druh přijímaných tekutin mají vliv na naše zdraví. Na trhu existuje celá řada výrobků pro uhašení žízně, a to v neslazené či slazené variantě. Mezi nápoje slazené cukrem nebo jiným energetickým sladidlem patří limonády, minerální a pramenité vody, kolové nápoje, ovocné šťávy, nektary, sirupy, ale také mléčné a syrovátkové nápoje. Protože jsou tyto nápoje významným zdrojem cukru a energie, na jejich etiketě musí být uveden „obsah energie a cukrů“, což je důležitá informace vzhledem k vysokému výskytu obezity v populaci. Složení slazených nápojůZákladem slazených nápojů je voda, která je dále obohacená o látky původu spíše chemického než přírodního. Jedná se zejména o bílý rafinovaný cukr, sladidla (pozor na aspartam, který nesmějí používat lidé trpící fenylketonurií), sirupy s různým poměrem glukózy a fruktózy, barviva, aromata a konzervanty (např. benzoát sodný). Některé nápoje jsou syceny oxidem uhličitým, který může vyvolat trávicí potíže, a ...