Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/jak-prezit-grilovani-a-pikniky-ve-zdravi/
Vydáno: 26. 7. 2023
Autor: www.viscojis.cz/teens
Foto: Shutterstock
Několik rad, jak si připravit piknik v přírodě a vyváznout přitom se zdravou kůží, lépe řečeno se zdravým žaludkem a střevy.
Při skladování baleného masa je nutné vždy dodržovat instrukce uvedené na etiketách, jako například „uchovejte v chlazeném stavu“, a zásadně používat pouze potraviny, které nemají prošlou záruční lhůtu.
Maso na grilování mnozí nejprve marinují. Marinované maso je křehčí a marinování mu dodává lepší chuť a vůni. Jestliže chcete část marinády použít jako omáčku nebo k přelití pokrmu, odlijte ji do zvláštní nádoby dříve, než do ní vložíte syrové maso.
Pokud hodláte marinádu používat opakovně, raději ji převařte.
Maso s marinádou by mělo být uloženo v chladničce a z chladničky vyjmuto až těsně před grilováním.
Při přepravě masa, marinády a příloh na místo grilování použijte termobox s chladicími vložkami, nebo automobilovou chladničku. Před samotným grilováním vyjměte z termoboxu nebo autochladničky takové množství masa, které budete okamžitě grilovat.
Při pečení masa venku je velmi dobré používat ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kurz-jak-si-sestavit-a-uvarit-vyvazeny-jidelnicek/
Vydáno: 26. 7. 2023
Autor: Společnost pro výživu
Chcete si sami umět naplánovat jídelníček, který je nutričně vyvážený? Zajímá vás, kolik a jakého jídla byste měli za den zkonzumovat? Chcete vědět, co dělat pro dosažení své optimální hmotnosti? Rádi byste si sestavení svého jídelníčku sami vyzkoušeli?
Chcete na vlastní oči vidět, jak se liší jídelníčky pro redukci váhy u zdravých lidí a diabetiků, udržování váhy po zhubnutí a naopak pro nabírání svalové hmoty? A sami si jejich vaření zkusit?
Odpověděli jste ANO? Pak právě pro Vás otevíráme náš nový kurz.
Jednodenní odborný kurz pod vedením lékařky a odbornice na výživu MUDr. Václavy Kunové
5 h teorie + 3 hodiny praktického vaření v gastro studiu (8,30 -16,30 h)
Vaření čtyř typů jídelníčku:
redukce váhy u zdravých lidí
redukce váhy u diabetiků
udržování váhy po zhubnutí
nabírání svalové hmoty
CÍLEM KURZU JE:
umět si poradit v každodenním rozhodování, co jíst a vařit
vědět, jak získat svou optimální váhu a prospět svému zdraví
identifikovat chyby, které děláme ve svém stravování a umět je na ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kyselina-perfluorhexansulfonova-pfhxs-a-jeji-varianty-maji-byt-zakazane/
Vydáno: 26. 7. 2023
Autor: Ministerstvo životního prostředí
Foto: Shutterstock
Zasedání konference smluvních stran Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech vloni v červnu v Ženevě rozhodlo o zařazení kyseliny perfluorhexansulfonové, jejích solí a sloučenin příbuzných mezi látky zakázané (zařazení do přílohy A této úmluvy), a to bez jakýchkoliv výjimek pro jejich výrobu a použití. Tyto látky se historicky používaly zejména v textiliích, nádobí s nepřilnavým povrchem a hasicích pěnách. Změnu úmluvy schválila vláda ČR dne 19. 7. 2023, musí ještě projít parlamentem a nakonec být podepsána prezidentem republiky.
Příloha A úmluvy obsahuje chemické látky, které jsou obecně zakázané. Tyto chemické látky kvůli svým vlastnostem poškozují lidské zdraví a životní prostředí. Navíc jsou pro organismy, včetně člověka velmi těžko odbouratelné, a dochází proto ke kumulaci v jejich tělech. Za běžných podmínek se nerozkládají ani v životním prostředí, navíc se dálkově přenášejí, takže se pak vyskytují na místech, kde používány nebyly. Nedá se proto proti nim ...