ThuAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_ThuAM2023
ThuAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02004CEST09

Kontrola potravin a krmiv

https://bezpecnostpotravin.cz/kategorie/kontrola-potravin-a-krmiv/ Kontrola potravin a krmiv Foto: Shutterstock Potraviny a krmiva uváděné do oběhu musí splňovat požadavky na  bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Právní předpisy Společenství obsahují skupinu pravidel, která mají zajistit dosažení tohoto cíle. Základní pravidla k právním předpisům týkajícím se potravin a krmiv jsou stanovena v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví se postupy týkající se bezpečnosti potravin. Kromě těchto základních pravidel existují specifičtější právní předpisy týkající se potravin a krmiv, které se vztahují na různé oblasti, např. výživu zvířat, hygienu krmiv a potravin, zoonózy, rezidua a kontaminující látky, označování potravin, potraviny nového typu, GMO a řadu dalších oblastí. Právní předpisy Společenství týkající se potravin a krmiv jsou založeny na zásadě, že provozovatelé potravinářských a krmivářských podniků ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce v rámci podniků podléhajících jejich kontrole odpovídají za z ...

ThuAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_ThuAM2023
ThuAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02004CEST09

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2022: téměř 49 tisíc kontrolních vstupů, uloženy pokuty za téměř 110 milionů

https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-potravinarske-inspekce-v-r-2022-temer-49-tisic-kontrolnich-vstupu-ulozeny-pokuty-za-temer-110-milionu/   Vydáno: 11. 5. 2023 Autor: SZPI     Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2022 celkem 48 809 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů. Z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 29 875 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 14 988 vstupů do provozoven společného stravování, 11 626 vstupů ve výrobě potravin, 2 312 kontrol ve velkoskladech, 693 v prvovýrobě a 2 339 v ostatních místech, např. při přepravě, v celních skladech apod. V loňském roce SZPI kontrolou zjistila celkem 3 351 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků. Z hlediska země původu inspekce v loňském roce zjistila nejvyšší míru pochybení u potravin dovážených z tzv. třetích zemí, naopak nejmenší podíl nevyhovujících vzorků kontroly potvrdily u potravin tuzemských výrobců. U potravin ze třetích zemí nevyhovělo požadavkům národních nebo evr ...

WedAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_WedAM2023
WedAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02003CEST09

Bezpečnost potravin získaných z buněčné kultury – nyní připraveno k vědeckému hodnocení

  https://bezpecnostpotravin.cz/bezpecnost-potravin-ziskanych-z-bunecne-kultury-nyni-pripraveno-k-vedeckemu-hodnoceni/ Vydáno: 10. 5. 2023 Autor: KM EFSA     Dne 10. května 2023 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) článek s názvem „Bezpečnost potravin získaných z buněčné kultury – připraveno k vědeckému hodnocení“. Článek byl publikován v souvislosti s vědeckým kolokviem úřadu EFSA, pořádaném na stejné téma, které se uskuteční v Bruselu dne 11. – 12. května 2023 a bude živě (online) přenášeno na webových stránkách úřadu EFSA. Vědecké kolokvium o potravinách získaných z buněčných kultur zahrnuje nejnovější vědecký vývoj a vývoj hodnocení rizik v této oblasti. Úřad EFSA nebyl dosud požádán, aby vyhodnotil potraviny získané z kultivovaných živočišných buněk, ale očekává se, že v nadcházejících měsících a letech obdrží první žádosti. Nové potraviny a použitelné pokyny úřadu EFSA jsou vhodné k provedení těchto hodnocení. V předvečer akce se k tématu vyjádřili odborníci, aby ilustrovali vědecké problémy a sociální a ekonomické pozadí těchto nových inovativních technologií. Nové inovativní technologie buněčných kultur, tkáňov ...