Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/pruzkum-ek-tykajici-se-novych-biotechnologii-v-oblasti-mikroorganismu/
Evropská komise požádala EFSA, aby v souladu s článkem 29 nařízení (ES) č. 178/2002 vypracoval stanovisko k novému vývoji v oblasti biotechnologií aplikovaných na mikroorganismy. Tato práce se týká i) mikroorganismů a produktů kategorie 4 (viz níže), které mají být uvolněny do životního prostředí nebo uvedeny na trh jako potraviny a krmiva nebo v potravinách a krmivech; ii) produktů kategorie 3 (viz níže), které mají být uvedeny na trh jako potraviny a krmiva nebo v potravinách a krmivech. V rámci tohoto pověření budou prováděny dva úkoly:
Úkol I: Horizontální skenování mikroorganismů a jejich produktů získaných novým vývojem v oblasti biotechnologií.
Úkol II: Stanovisko EFSA k potenciálním novým nebezpečím/rizikům plynoucím z nového vývoje v oblasti biotechnologií aplikovaných na mikroorganismy a k přiměřenosti současných pokynů EFSA pro hodnocení rizik.
Typy mikroorganismů a vysvětlení používané terminologie: Pro účely tohoto průzkumu a v souladu s Pokyny EFSA pro hodnocení rizik geneticky modifikovaných mikroorganismů (GMM) a jejich produktů určených pro potraviny a k ...
https://bezpecnostpotravin.cz/antibiotika-jsou-nenahraditelna-ale-ztraci-ucinky-co-bude-dal/
Aktualita Ministerstva zdravotnictví – K možnosti vývoje nových antibiotik či jejich alternativ se v rozhovoru vyjadřuje lékař Jan Strojil.
V posledních letech se do popředí médií stále více dostává problematika tzv. antibiotické rezistence, neboli ztráty léčivých účinků antibiotik. Studie prozrazují, že v roce 2050 by tento fenomén mohl zabíjet více lidí než rakovina. Jak je možné situaci řešit? Prozrazuje odborník.
Vaší specializací je farmakologie a infekční lékařství. Máte tedy přehled také o vývoji nových antibiotik. Využíváme v ČR nějaká vyvinutá z posledních let?
Téměř vůbec, je jich málo a šetříme si je. Statistiky ukazují, že přes 99 % u nás běžně používaných antibiotik je z minulého století, řada z nich je starších padesáti let.
To je velmi nečekané. Proč tomu tak?
Jedním z důvodů je, že byla tak dobrá, že nová dlouho nebyla potřeba. Bakterie se však vyvíjejí a vznikají rezistentní kmeny, na něž pak antibiotika nepůsobí. I proto je důležité držet tzv. rezervní antibiotika, která nám pomohou v případech, kdy ta původní z důvodu ...
https://bezpecnostpotravin.cz/antibiotika-versus-potraviny/
Na první pohled by se mohlo zdát, že skladba jídelníčku v průběhu antibiotické léčby nebude hrát významnou roli, ale opak je pravdou. Jelikož spektrum antibiotických přípravků je velmi rozmanité, nelze všeobecně ukázat na potraviny a nápoje, jejichž konzumaci je třeba se vždy v době antibiotické léčby vyvarovat.
Každé antibiotikum může být ovlivněno jinou složkou jídelníčku, která je schopna různými mechanizmy ovlivnit osud antibiotika v našem těle. Velmi často výsledkem vzájemného působení bývá snížení účinnosti léčby nebo zvýšení výskytu některého z nežádoucích účinků. Na co si dát z běžného jídelníčku pozor a u jakých antibiotických přípravků?
Mléko a mléčné výrobky
V průběhu terapie antibiotickými přípravky ze skupiny tetracyklinů (např. doxycyklin) a fluorochimolonů (např. ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin) by v jídelníčku měla být věnována pozornost mléku a mléčným výrobkům. Při současné konzumaci mléka a mléčných výrobků s některým zástupcem z výše uvedených antibiotik dojde ke snížení jeho vstřebání, a tím výrazně klesne účinnost léčby. V průběhu léčby není nutné mléko a mléčné výrobky úplně vy ...