FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_FriAM2023
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02005CEST09

Nová položka v NBT databázi – Sójové boby se zvýšeným obsahem oleje a bílkovin

 

 
Vydáno: 30. 6. 2023
Autor: BIOTRIN

 

Foto: Shutterstock

Sója se řadí mezi luštěniny s vysokým obsahem proteinů (okolo 36 %) a olejů (až 20 %). V porovnání s řepkou a slunečnicí, které mohou obsahovat až kolem 40 % oleje, je tak v semenech sóji stále prostor pro zvýšení jeho obsahu. Pokrokům v produkci oleje však dlouho bránily omezené znalosti jeho biosyntézy.

Díky metodě CRISPR/Cas se však nyní podařilo vytvořit geneticky modifikovanou sóju GE-DGAT1B. Tato úprava zasáhla gen dgat1, který kóduje enzym diacylglycerolacyltransferasa typu 1 katalyzující poslední krok při produkci oleje. Cílem mutace tohoto genu bylo zlepšit kinetické vlastnosti enzymu DGAT1, a tím v sóje zvýšit obsah nejen oleje, ale také bílkovin.

 

(c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha

 

Více na: Sójové boby se zvýšeným obsahem oleje a bílkovin

 

Zdroj: BIOTRIN

FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_FriAM2023
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02005CEST09

Poznej svého farmáře na zámku Ohrada, 1. 7. 2023

 

https://bezpecnostpotravin.cz/poznej-sveho-farmare-na-zamku-ohrada/

Vydáno: 30. 6. 2023
Autor: Ministerstvo zemědělství

 

Navštivte s námi zámek Ohrada, kde se v rámci projektu Poznej svého farmáře uskuteční farmářský trh s lokálními potraviny. Těšit se můžete na bohatý program nejen pro děti.

 

 

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

ThuAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_ThuAM2023
ThuAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02004CEST09

Mezinárodní studie neuro-vývojových zdravotních rizik z kombinované expozice kontaminujícím látkám

https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-studie-neuro-vyvojovych-zdravotnich-rizik-z-kombinovane-expozice-kontaminujicim-latkam/  Vydáno: 29. 6. 2023 Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ   Foto: Shutterstock Mezinárodní studie neuro-vývojových zdravotních rizik z kombinované expozice olovu, metylrtuti, anorganickému arsenu, polychlorovaným bifenylům, polybromovaným difenyletherům a fluoridu Mezinárodní konsorcium (včetně našeho pracoviště Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu – CZVP SZÚ) pracovalo několik roků na hodnocení zdravotních rizik  směsí dietární expozice kontaminujícímu olovu, metyl-rtuti, anorganickému arsenu, fluoridu, polychlorovaným bifenylům (NDL-PCB) a polybromovaných difenyletherům (PBDE). Všechny látky byly spojené s poklesem kognitivních schopností měřených v rámci výzkumu těchto kontaminujících látek v potravinách, celkově to bylo označeno jako pokles IQ. Výsledky byly zveřejněny v časopise International Journal of Hygiene and Environmental Health 251 (2023) 114167. Standard referenční index Známé kontaminanty, chemické látky, se často měří ve dlouhých studiích biomonitor ...