TueAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
TueAMCETE_February+0100RFebAMCET_TueAM2023
TueAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01002CET07

Epidemie bacilární úplavice způsobená Shigella sonnei u turistů vracejících se z Kapverdských ostrovů

  https://bezpecnostpotravin.cz/epidemie-bacilarni-uplavice-zpusobena-shigella-sonnei-u-turistu-vracejicich-se-z-kapverdskych-ostrovu/ Vydáno: 28. 2. 2023 Autor: SZÚ   Informace a doporučení Státního zdravotního ústavu Epidemie bacilární úplavice způsobená Shigella sonnei v EU/EHP, Spojeném království a Spojených státech u turistů vracejících se z Kapverdských ostrovů – mezinárodní šetření ECDC. Rychlé hodnocení rizik ze dne 17. 2. 2023 Na mezinárodním šetření se podílela Oddělení epidemiologie infekčních nemocí a Oddělení stafylokokových a alimentárních bakteriálních infekcí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu a terénní pracovníci epidemiologických odborů Krajských hygienických stanic. Souhrn: V Evropské unii/Evropském hospodářském prostoru (EU/EHP), Spojeném království a Spojených státech amerických (USA) byly od září 2022 častěji hlášeny případy bacilární úplavice způsobené zejména Shigella sonnei mezi cestujícími vracejícími se z Kapverdských ostrovů. Epidemie sílila během listopadu a prosince 2022. Ovšem případy jsou hlášeny i v tomto kalendářním roce. Ke dni 16. února 2023 bylo hlášeno celkem 258 případů ...

TueAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
TueAMCETE_February+0100RFebAMCET_TueAM2023
TueAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01002CET07

Ministr Nekula vyzval spotřebitele, aby ministerstvu posílali podněty na nekalé chování obchodních řetězců, výrobců potravin nebo zemědělců

  https://bezpecnostpotravin.cz/ministr-nekula-vyzval-spotrebitele-aby-ministerstvu-posilali-podnety-na-nekale-chovani-obchodnich-retezcu-vyrobcu-potravin-nebo-zemedelcu/   Vydáno: 28. 2. 2023 Autor: Ministerstvo zemědělství   Tisková zpráva Ministerstva zemědělství Foto: Shutterstock O problematice cen potravin dnes jednal ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se zástupci Agrární komory (AK) ČR, Potravinářské komory (PK) ČR, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Kulatý stůl ministr Nekula svolal proto, aby se vyjasnily otázky ohledně výše cen a nákladů. Ministr zemědělství dnes také kvůli nárůstu cen cukru podal oficiální podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby prověřil a zjistil, proč ho obchodníci výrazně zdražili. „Dnešní jednání jsem svolal proto, že se někteří hráči na našem trhu s potravinami snaží zneužívat spotřebitele a šponují ceny ve snaze maximalizovat své zisky. Rozumím rostoucím nákladům i nutnosti mít přiměřený zisk, nicméně data Českého statistického úřadu ukazují, že zvýšení obchodních přirážek bylo extrémní a u některých subjektů neodpovídá růstu nákladů. Všech ...

MonAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_February+0100RFebAMCET_MonAM2023
MonAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01001CET07

Ingrovy dny 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/ingrovy-dny-2023/   Vydáno: 27. 2. 2023 Autor: MENDELU   Konference o jakosti potravin a potravinových surovin se koná 1. března 2023 na MENDELU. XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2023“ HLAVNÍ PROGRAM (aula MENDELU): Program je průběžně aktualizován. 8:35 – 9:00 Prezence 9:00 – 9:15 Zahájení konference, přivítání účastníků, úvodní slovo 9:15 – 10:45 První blok vyžádaných přednášek Klanica M. (Státní zemědělská a potravinářská inspekce): Výsledky a aktuální problematika úředních kontrol potravin provedených SZPI v roce 2022 Beneš P. (MZe ČR): Spolupráce s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin v roce 2023 Pivoňka J. (VŠCHT v Praze, PK ČR): Udržitelná výroba masa a spotřeba masných výrobků 10:45 – 11:15 Diskuze a pauza na občerstvení 11:15 – 12:15 Druhý blok vyžádaných přednášek Gabrovská D. (PK ČR): Inovace a reformulace v bezlepkových pekařských a cereálních výrobcích Bárta J. (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích): Zpracování výlisků olejnatých semen na bílkovinné mouky a koncentráty a jejich uplatnění v potravin ...