Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/vstupni-udaje-pro-vyvoj-modelu-prijmu-potravinovych-enzymu/
Vydáno: 27. 2. 2023
Autor: KM EFSA
Informační setkání EFSA; Brusel + on-line, 18. dubna 2023
Podle nařízení (ES) č. 1332/2008 jsou všechny potravinářské enzymy, které jsou již na trhu EU, a nové potravinářské enzymy, předmětem hodnocení bezpečnosti provedeného EFSA. Výsledek tohoto hodnocení podporuje Evropskou komisi při sestavování prvního seznamu Společenství pro potravinářské enzymy.
Dietární expozice je nedílnou součástí hodnocení bezpečnosti. Od roku 2017 shromažďuje EFSA údaje pro vývoj modelu příjmu enzymů v potravinách (FEIM). Vzhledem k tomu, že sběr údajů se blíží ke svému konci, EFSA nyní organizuje toto informační setkání o vstupních údajích nezbytných pro rozvoj FEIM. Akce se zaměří na čtyři témata: procesy výroby potravin, při nichž jsou (nebo mohou být) použity potravinářské enzymy, technické údaje specifické pro jednotlivé procesy (skupiny potravin a konverzní faktory), zmírnění dvojího započítání a uvolňování FEIM.
Návrh programu jednání byl zveřejněn na webu EFSA. V závislosti na zpětné vazbě obdržené během registrace může být pro ...
Technologická agentura České republiky pořádala dne 21. února 2023 webinář ke 2. veřejné soutěži Programu SIGMA – Dílčí cíl 2: Začínající výzkumníci/výzkumnice a vyrovnávání příležitostí v projektech aplikovaného výzkumu (dále jen „SIGMA – DC2”).
V rámci webináře byli uchazeči seznámeni se zaměřením a podmínkami 2. veřejné soutěže SIGMA – DC2, která byla vyhlášena dne 8. února 2023. Uchazečům byly sděleny informace, které jim pomohou při vyplňování návrhu projektu a jeho podání do veřejné soutěže.
https://bezpecnostpotravin.cz/syry-z-koziho-mleka/
Vydáno: 24. 2. 2023
Autor: Společnost pro výživu
Článek "Sýry z kozího mléka" byl publikován ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování.
Společnost pro výživu zveřejnila článek „Sýry z kozího mléka“, který byl publikován v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování“ 1/2023.
Složení kozího mléka (Úvod článku)
Koza (Capra hircus) je jedno z nejstarších domestikovaných hospodářských zvířat a kozí mléko se k lidské výživě používá již několik tisíciletí. Kozy jsou chovány prakticky po celém světě, přičemž produkované mléko vykazuje výraznou variabilitu složení v souvislosti s rozdíly mezi plemeny, individualitou zvířat, výživou a změnami v průběhu laktace.
Kozí mléko se svým základním složením příliš neliší od mléka kravského. Jedná se o mléka podobných živočišných druhů, tedy tzv. o mléka kaseinová. Kozí mléko je považováno za nutričně hodnotnou potravinu mající oproti kravskému mléku určité přednosti, ale na druhou stranu i nedostatky. Na první pohled je patrný rozdíl v barvě obou mlék. Kozí mléčný tuk má nulový obsah karotenů, protože koza není schopna tato barviva uvolňovat ze zeleného krmi ...