FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_FriAM2023
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02005CEST07

ÚKZÚZ zveřejňuje výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny

  https://bezpecnostpotravin.cz/ukzuz-zverejnuje-vysledky-kontrol-krmnych-surovin-puvodem-z-ukrajiny-2/ Vydáno: 9. 6. 2023 Autor: ÚKZÚZ   Foto: Shutterstock   Od poloviny dubna letošního roku Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) zacílil kontroly i na aktuální dovoz krmných surovin původem z Ukrajiny. Vzorky jsou analyzovány v Národní referenční laboratoři ÚKZÚZ na obsah reziduí pesticidů, obsah mykotoxinů a těžkých kovů. Rovněž je u vzorků hodnocena botanická čistota a další senzorické parametry.V rámci těchto zesílených kontrol ÚKZÚZ  spolupracuje se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) , která své kontroly zaměřuje na suroviny v potravinářské kvalitě.Pro efektivní zacílení prováděných kontrol ÚKZÚZ dále využívá data o dovozech poskytnutých Celní správou.  Přílohy Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 8. 6. 2023   (PDF, 157 KB) Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 2. 6. 2023   (PDF, 157 KB) Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 25. 5. 2023   (PDF, 128 KB) Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 18. 5. 2 ...

ThuAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_ThuAM2023
ThuAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02004CEST08

Zažijte nejsladší den v muzeu! V sobotu 10. června Jedu v medu

  https://bezpecnostpotravin.cz/zazijte-nejsladsi-den-v-muzeu-v-sobotu-10-cervna-jedu-v-medu/   Vydáno: 8. 6. 2023 Autor: NZM Praha     Všechny milovníky medu a včelařství zveme v sobotu 10. června 2023 od 10 do 17 hodin na akci JEDU V MEDU! Chcete se dozvědět něco zajímavého o včelách a vyzkoušet si, co všechno musí včelař umět a znát? Bohatý program věnovaný včelám a divokým opylovačům vám nabídne ukázky živých včel a práce včelařů, výtvarné dílny, promítání, besedy s odborníky, medové kurzy vaření i divadlo pro nejmenší. Chybět nebude ani tradiční medový trh s včelařskými produkty či degustace různých druhů medoviny.   Zažijte nejsladší den v muzeu! Na našich workshopech si budete moci sestavit hmyzí hotel pro včelky samotářky, vyrobit svíčku, medový peeling na obličej, medovou sůl do koupele nebo šperk z korálků na motivy opylovačů, namalovat si na plátěnou tašku svého oblíbeného opylovače, stát se na chvíli včelařem a obléct se do včelařské kombinézy či zapálit si dýmák. V gastrostudiu vás pod vedením kuchařů z Asociace kuchařů a cukrářů ČR naučíme připravovat medové pochutiny. Na vybrané workshopy doporučujeme zakoupit lístky dopře ...

WedAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_WedAM2023
WedAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02003CEST08

Problémy nám v létě mohou způsobit syrová, ale i připálená jídla

  https://bezpecnostpotravin.cz/problemy-nam-v-lete-mohou-zpusobit-syrova-ale-i-pripalena-jidla/   Vydáno: 7. 6. 2023 Autor: KM EFSA, MZe   Foto: Seesame V rámci kampaně Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) s názvem „Vyberte si bezpečné potraviny“ (#EUChooseSafeFood) a při příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin se dnes 7. června 2023 uskutečnila v Národním zemědělském muzeu Praha tisková konference upozorňující na správnou přípravu jídel nejen v letním období. Tisková zpráva, Praha, 7. června 2023 – Potraviny obsahující škodlivé bakterie, viry, parazity nebo chemické látky mohou způsobit řadu střevních a jiných onemocnění – od průjmu až po rakovinu. S blížícím se létem a oblíbenými pikniky a grilovačkami, je třeba věnovat větší pozornost správnému výběru, skladování a přípravě potravin, aby se zabránilo jejich kontaminaci. U příležitosti dnešního Světového dne bezpečnosti potravin na to upozorňují Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Ministerstvo zemědělství ČR. Vhodným výběrem potravin, jejich správným skladováním, dostatečnou tepelnou úpravou a dodržováním hygienických zásad můžeme předcházet mnoha onemocně ...