WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_WedAM2023
WedAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01003CET07

V pražských provozovnách stravovacích služeb v lednu nalezeno 28 závažnějších pochybení

  https://www.bezpecnostpotravin.cz/v-prazskych-provozovnach-stravovacich-sluzeb-v-lednu-nalezeno-28-zavaznejsich-pochybeni.aspx Vydáno: 22.2.2023   Autor: HSHMP Pravidelná informace Hygienické stanice hlavního města Prahy Při kontrolách provozoven poskytujících stravovací služby v lednu 2023 odborní zaměstnanci Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) uložili za závažnější pochybení 28 finančních sankcí v celkové částce 166 000,- Kč. HSHMP v lednu provedla 167 kontrol.  Díky pravidelným kontrolám hygieniků se tak v praxi daří v pražských provozovnách odhalovat závady, které by mohly vést například ke kontaminaci připravované stravy a tím k ohrožení zdraví konzumentů. V lednu v jednom z podniků například hygienici viděli olupující se malbu v přípravně stravy, v jiném zase rozbité a znečištěné chladicí zařízení pro skladování potravin, zařízení navíc mělo silnou námrazu, což svědčí o nedostatečné péči ze strany provozovatele. Hygienici nenechali bez povšimnutí ani znečištěný sporák pro přípravu teplých pokrmů či silně znečištěnou fritézu s přepálenými zbytky potravin v dalších provozovnách. O zodpovědném přístupu nesvědčila ani znečištěná ...

TueAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
TueAMCETE_February+0100RFebAMCET_TueAM2023
TueAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01002CET07

Konference Školní stravování 2023

 

 
Vydáno: 21.2.2023
 
Autor: Společnost pro výživu
Konference se bude konat 16. - 17. 5. 2023 v Pardubicích.

 
Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s., organizačně zajišťuje výživaservis s.r.o.  
Termín akce: 16. května a 17. května 2023
Místo konání: Pardubice, Konferenční sál Domu techniky Pardubice, Náměstí Republiky 2686,
                       https://dtpce.cz/o-nas/

PROGRAM KONFERENCE
Tematické okruhy:

  • ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ – 60 LET EXISTENCE
  • ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ – OD SOUČASNOSTI PO BUDOUCNOST
  • MASO, JEDNA Z POTRAVIN VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ
  • SOUČASNÁ VÝŽIVA DĚTÍ – S ČÍM VŠÍM SE MŮŽEME SETKAT


Detailní program konference bude postupně upřesněn
Změna programu vyhrazena
 

 

Více informací: Konference Školní stravování 2023 – Společnost pro výživu (vyzivaspol.cz)


Zdroj: Společnost pro výživu

TueAMCETE_February+0100RFebAMCET_CCET+01:00+01:00
TueAMCETE_February+0100RFebAMCET_TueAM2023
TueAMCETE_February+0100RFebAMCET_Feb+01002CET07

Editor CRISPR-Cas9 vypnul v pšenici gen pro problematický asparagin

  https://www.bezpecnostpotravin.cz/editor-crispr-cas9-vypnul-v-psenici-gen-pro-problematicky-asparagin.aspx   Vydáno: 21.2.2023   Autor: Gate2Biotech Informace portálu Gate2Biotech Tým britských biologů z Rothamsted Research, University of Bristol a Curtis Analytics Limited použil editor CRISPR-Cas9 k vypnutí genu pro asparagin u pšenice v reálných podmínkách. Jde o součást úsilí o snížení rizika karcinogenů u konzumentů běžných potravin. Již dlouho víme, že mnoho rostlin a také živočichů produkuje neesenciální aminokyselinu asparagin, odvozenou od kyseliny asparagové. Samotný asparagin není nebezpečný. Problém je, že po zahřátí při tepelném zpracování potravin mimo jiné vzniká akrylamid, který má karcinogenní účinky. Existují studie, podle nichž to může vést ke zvýšení rizika vývoje nádorů, přinejmenším u myší. Množství asparaginu v rostlinách se mění podle podmínek prostředí. Britský tým se snažil omezit obsah této látky v rostlinách bez ohledu na prostředí. V roce 2021 podobný výzkumný tým použil CRISPR k vypnutí asparaginového genu v pšenici, aby omezil ...