Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://www.bezpecnostpotravin.cz/odborny-seminar-pk-ekologicke-a-udrzitelne-aspekty-oznacovani-na-obalech-potravin-a-potravinarska-legislativa.aspx
Seminář se bude konat 23. března 2023 v NZM Praha.
Cílem semináře je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou připravované legislativy v oblasti environmentálních aspektů, které jsou v současné době stále více uplatňovány i v oboru potravinářství.
V EU se zvyšuje množství produktů označovaných jako zelené nebo udržitelné. Obdobně se výrobci snaží poukázat na vynikající environmentální profil výrobku nebo společnosti. Stále častěji jsou využívána environmentální tvrzení o budoucím vlivu na životní prostředí bez jasných, objektivních a ověřitelných závazků a cílů. Účastníci semináře získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách ve vztahu k provozu potravinářského podniku.
Prezentován bude také ekologický marketing s cílem naznačit směry a možnosti, kterými se může marketing produktů ubírat v souladu s životním prostředním a vizí podniku.
Prostřednictvím s ...
https://www.cz-test.cz/clanek/uz-jste-nekdy-ochutnali-turecka-vejce-cilbir-zamilujete-si-je
Tento pokrm je sice často vnímán jako snídaně, může se ale použít i jako předkrm. V Turecku se totiž řadí do tzv. Mezze jídel, což je vlastně takové úvodní pohoštění před jídlem.
BUDETE POTŘEBOVAT:
400 g bílého jogurtu 10 % tuku*
½ stroužku česneku
4 vejce
4 lžíce octa
60 g másla
1 lžíce mleté červené papriky**
Arabský chléb / bílé pečivo
Sůl
*Na tradiční přípravu Cilbir byste ideálně měli použít tučný hustý jogurt s názvem Süzme. V Praze je obchod Anatolia Food Market, kde jej seženete. Prodávají tam tradiční turecké potraviny, tak pokud bydlíte někde kolem, určitě zajděte!
**V Turecku se na toto jídlo tradičně používá paprika s názvem Aleppo. Dají se u nás koupit online nebo v obchodě, který jsem zmiňovala výše. Paprika je lehce pálivá, což u české mleté papriky můžete dohnat špetkou chilli.
POSTUP:
Pošírování je v podstatě mírné vaření v kapalině, která je udržována těsně pod bodem varu (asi 90 °C), proto je výhodné mít v kuchyňské výbavě digitální teploměr. Pošírovaným vejcím se říká také ztracená vejce.
Při pošírování vajec je nutné, aby byla opravdu čerstvá. Star ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/roubovani-s-mobilnim-crisprem-je-prulomem-ve-slechteni-rostlin.aspx
Informace portálu Gate2Biotech
Badatelé německého Max-Planck-Institut für molekulare Pflanzenphysiologie přišli s převratnou metodou tvorby nových typů rostlin pomocí editace genomu. Jejich objev by mohl zjednodušit a urychlit vývoj nových a geneticky stabilních komerčních kultivarů, díky důmyslné kombinaci roubování a mobilní verze editoru CRISPR.
Nová metoda spočívá v roubování neupraveného stonku na kořeny, jejichž buňky obsahují mobilní editor CRISPR/Cas9. Po naroubování se uskuteční přesouvání editoru do stonku, kde dojde k editaci DNA. Samotný editor se ale nepřenáší do další generace rostliny. Tento postup šetří čas i peníze a obchází dosavadní omezení šlechtění rostlin. Mohl by se stát součástí úsilí o zajištění potravinové bezpečnosti.
Badatelé identifikovali u rostlin sekvence TLS (tRNA-like sequences), které mohou hrát roli signálů pro dálkové přesuny RNA v těle rostliny. Když tyto sekvence zkombinovali s editorem CRISPR/Cas9, dotyčné rostliny vytvořily mobilní verze edito ...