TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02002CEST07

Vědci prozkoumají, jak se v jídle při rozvozu množí bakterie

  https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-prozkoumaji-jak-se-v-jidle-pri-rozvozu-mnozi-bakterie/ Vydáno: 2. 5. 2023 Autor: Mendelova univerzita v Brně   Zdroj: mendelu.cz Informace Mendelovy univerzity v Brně – Obliba donáškových služeb mezi lidmi v posledních letech roste. Rozvoz nabízí stále více restaurací, které začaly s přepravou jídla například už v době pandemických omezení. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s kolegy z Veterinární univerzity Brno rozhodli prozkoumat, jakým způsobem se při převozu a následném chladnutí množí v jídle vybrané bakterie. Zvolené mikroorganismy totiž lidem mohou způsobit i vážné zdravotní problémy. Vědci se zaměřili na bakterie Clostridium perfringens a Bacillus cereus, které vytvářejí spory. Důvodem je to, že zatímco většina mikroorganismů nepřežije tepelné zpracování, spory mu dokážou odolat. „Jestliže se dostanou do zóny pod 60 stupňů Celsia, začínají spory klíčit, vegetativní formy se množí a můžou dosáhnout takzvané infekční dávky. Vzniklé toxiny pak člověku můžou způsobit různá onemocnění,“ řekla vedoucí výzkumu za MENDELU Olga Cwiková. Teplota pokrmů by se proto m ...

TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02002CEST07

Využití betalainů k vyzbrojení zeleniny protizánětlivými účinky

  https://bezpecnostpotravin.cz/vyuziti-betalainu-k-vyzbrojeni-zeleniny-protizanetlivymi-ucinky/ Vydáno: 2. 5. 2023 Autor: BIOTRIN   Foto: Shutterstock Informace organizace BIOTRIN – V nedávné době se vědcům z Tokijské vědecké univerzity a Iwate Biotechnology Research centra v Japonsku podařilo geneticky modifikovat rostliny brambor a rajčat tak, aby exprimovaly rostlinné barvivo betacyanin. Cílem bylo testovat terapeutickou účinnost těchto geneticky modifikovaných rostlin proti myším modelům kolitidy a makrofágům, které vyvolávají zánět. Bylo zjištěno, že rajčata produkující betacyanin měla protizánětlivé účinky, zatímco brambory tyto účinky nevykazovaly. Betacyanin, stejně jako betaxanthin, patří mezi rostlinné pigmenty ze skupiny betalainů, které jsou zodpovědné za červenofialovou (betacyanin) nebo žlutou (betaxanthin) barvu ovoce a zeleniny. Tyto látky se běžně využívají jako potravinářská barviva a v nedávné době u nich byl objeven také silný antioxidační účinek, což z nich činí kandidáty na výrobu zdravých potravin, a tedy prostředek pro boj proti různým onemocněním. Bohužel jsou ale tyto látky produkovány pouze vyššími houbami a rostlinami řádu Caryophyllal ...

MonAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_MonAM2023
MonAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02001CEST09

Pracovní program ERC 2024 - očekávané změny a kalendář výzev

 

https://www.tc.cz/cs/novinky/pracovni-program-erc-2024-ocekavane-zmeny-a-kalendar-vyzev

Pracovní program ERC 2024 - očekávané změny a kalendář výzev

Publikováno: 28.4.2023

Pracovní program ERC 2024 - očekávané změny a kalendář výzev

Připravovaný pracovní program ERC pro rok 2024 přinese určité změny. Přinášíme podrobnosti těchto změn, které se týkají např. finančních aspektů i samotného hodnoticího procesu. Změní se také způsob posuzování profilu PI a známkování projektových návrhů. 

Vzniká také nový panel v oblasti sociálních a humanitních věd a od roku 2024 se pilotně spustí financování formou lump sum u projektů ERC Advanced.

Vše o výše popsaných změnách se dočtete na webu Horizont Evropa zde.