Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/hmyz-v-potravinach-jak-je-to-mozne/
Vydáno: 2. 5. 2023
Autor: SZPI
Foto: Shutterstock
Informace SZPI – V poslední době se setkáváme s šířením celé řady zavádějících informací na téma hmyzu a jeho „tajného“ přidávání do běžných potravin, což údajně může vést i k ohrožení zdraví spotřebitele.
Pravdou je, že určité druhy hmyzu jsou na trhu zcela legálně, protože Evropská komise nedávno schválila několik nařízení povolujících jejich uvádění na trh jako nové potraviny. SZPI v tuto chvíli nemá žádné konkrétní informace o tom, že by byl hmyz do potravin přidáván nelegálně tak, aby o tom spotřebitel nevěděl a aby jeho konzumace představovala jakékoliv riziko pro lidské zdraví.
K dnešnímu dni mohou být na trh uváděny pouze níže uvedené konkrétní druhy a formy hmyzu.
Jedná se o:
zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího (Acheta domesticus)[1]
částečně odtučněný prášek z cvrčka domácího (Acheta domesticus)[2]
zmrazené, sušené a práškové formy druhu saranče stěhovavá (Locusta migratoria)[3]
sušené larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor)[4]
zmrazené, sušené a práškové formy ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-16-tyden-2023/
Vydáno: 2. 5. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 16. týdnu 2023: 17. 4. – 23. 4. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
21/04/2023
Rakousko
Bacillus cereus v hotovém pokrmu
Rakousko
19/04/2023
Francie
detekce Salmonella v suchém ...
https://bezpecnostpotravin.cz/test-sterilovanych-okurek-2023/
Vydáno: 2. 5. 2023
Autor: Spotřebitelská organizace dTest
Foto: MZe
Test spotřebitelské organizace dTest – Načasování testu sterilovaných okurek přineslo jednu nemilou náhodu. Sotva jsme sklenice odevzdali do laboratoře, začaly prosakovat zprávy o potížích s výrobou okurek Znojmia. Ty v našem výběru samozřejmě nesměly chybět, a tak doufáme, že pro ně výsledek našeho zkoumání nebude závěrečným vysvědčením. A kdyby byl, nevedly si špatně.
Zavařené nakládané okurky patří k nejoblíbenějším druhům konzervované zeleniny a řada domácností si je i sama připravuje. Abychom zjistili, zda se dá spolehnout i na ty kupované, zorganizovali jsme nezávislý test sterilovaných okurek. Do laboratoře jsme vyslali celkem 17 vzorků okurek ve sladkokyselém nálevu. Jako obvykle se v našem výběru objevily výrobky privátních i známých značek, včetně okurek Znojmia, o kterých se v posledních měsících mluví v souvislosti s ukončením výroby v České republice. Pro test jsme si vybrali okurky větší velikosti o délce okolo 7 až 9 cm.
Chuť a vzhled napoví
Testování sterilovaných okurek je založeno pře ...