Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://www.bezpecnostpotravin.cz/7-rocnik-akce-pro-rodiny-s-detmi-za-tajemstvim-potravin-aneb-vis-co-jis.aspx
Autor: Informační centrum bezpečnosti potravin MZe
7. ročník akce se konal v pátek 7. a v sobotu 8. října v Národním zemědělském muzeu Praha na Letné.
Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha a Českou zemědělskou univerzitou pořádaly ve dnech 7. a 8. října již 7. ročník akce pro rodiny s dětmi „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“.
Tato soutěžní akce pro rodiny s dětmi (v pátek dopoledne také pro školní kolektivy) je zaměřená na zábavné seznamování dětí s původem potravin, nakupováním, správným skladováním potravin, hygienou při manipulaci s potravinami, bezpečností potravin, zdravou výživou a pitným režimem. V průběhu dvou dní přišlo soutěžit téměř 600 dětí, které za splnění úkolů získaly diplom a odměnu.
Na samém startu soutěže děti obdržely hrací kartu a dále pokračovaly na 10 tematicky zaměřených stanovišť, kde plnily různorodé úkoly a získávaly tak do hrací karty otisky razítek.
Cílem testů na jednotlivých stanovištích bylo děti postupně seznámit s užitko ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/test-neochuceneho-tvarohu-2022.aspx
Autor: dTest
Informace spotřebitelské organizace dTest
Foto: Shutterstock
Nezkušeného zákazníka může výběr tvarohu lehce vyvést z rovnováhy. Tolik různých podob a přívlastků snad u žádné jiné základní potraviny nenajdeme: tvrdý, měkký, polotučný, jemný, ... Některé rozdíly jsou zřejmé, jiné méně. V čem se například liší tučný tvaroh ve vaničce od toho zabaleného do papíru? Podobné otázky jsme se pokusili zodpovědět testem 25 tvarohů různých typů. Rovnou v úvodu můžeme poradit: chcete-li se vyhnout mikrobům, sáhněte po tvarohu ve vaničce.
Taky občas tápete při výběru tvarohu? S orientací by mohl pomoct náš test. Tvaroh je sice základní jednoduchá potravina, ovšem prodává se v několika podobách a pod různými jmény. Abychom si udělali jasno, v čem se liší polotučný a tučný tvaroh či jaký je rozdíl mezi výrobky balenými v papíru a ve vaničce, poslali jsme do laboratoře 25 různých neochucených tvarohů, včetně těch na strouhání.
Jednoduše šly rozdělit do tří hlavních skupin na tučné, polotučné a tvrdé. U všech tří jsme sledovali důležité parametry kvality: obsah sušiny a podíl tu ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-databazi-nbt-organismu-prasata-odolna-vuci-virove-chorobe.aspx
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN
Do NBT databáze, kterou Biotrin vytvořil a zveřejnil v roce 2021, byla přidána nová položka – Prasata odolná vůči virové chorobě.
V rámci výzkumu se podařilo vyvinout geneticky editovaná (GE) prasata, která jsou odolná vůči virovému onemocnění respiračního traktu prasat, tj. viru způsobujícímu reprodukční a respirační syndrom prasat (PRRSV). Tato virová choroba působí v chovech prasat značné ekonomické ztráty, a tak je odolnost vůči ní žádanou vlastností.
GE prasata označovaná GE-CD163 nesou deleci ΔSRCR5 povrchového receptoru CD163 (strukturně glykoprotein). Touto delecí je dosaženo odstranění virové interakční domény. Linie modifikovaných prasat dosáhly úplné rezistenci vůči infekci PRRSV in vivo, což bylo ověřeno při chovném pokusu.
Zvířata rezistentní na PRRSV by kromě ekonomických přínosů mohla snížit v chovech množství používaných antimikrobiálních přípravků.
Více na: Prasata odolná vůči virové chorobě | BIOTRIN
Zdroj: BIOTRIN&nbs ...