Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-37-tyden-2022.aspx
Autor: Mgr. Dana Koubová
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 37. týdnu 2022: 12. 9. – 18. 9. 2022 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení. V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
15/09/2022
Polsko
&nbs ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/jak-jsou-na-tom-letos-zmrzliny-nabizene-prodejci-v-hlavnim-meste-praze.aspx
Autor: HSHMP
Výsledky kontrol Hygienické stanice hlavního města Prahy
Odpověď nabízejí pražští hygienici
Praha jako metropole České republiky bývá v létě magnetem nejen pro řadu zahraničních, ale také domácích turistů. I ti si společně s mnoha Pražany rádi v parném létě dopřejí osvěžující dávku zmrzliny. Ne každý si však uvědomuje, že i ve zmrzlině, pokud se při její výrobě a prodeji nedodržují pravidla správné hygienické praxe, číhá na konzumenty celá řada potenciálních rizik. A právě proto se Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) v rámci jí prováděného preventivního státního zdravotního dozoru každé léto zaměřuje na detailní kontrolu tohoto segmentu potravinářské výroby a prodeje. Výjimkou proto nebylo ani letošní léto roku 2022. Kontroly pražští hygienici prováděli od května do července. Hygienici během kontrol pořídili i detailní fotodokumentaci, která je zařazena dále v tomto příspěvku.
„Hygienická stanice hlavního města Prahy se letos při odběru zmrzlin zaměřila nejen na bakterie, ale sledovala také sy ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-seminar-ke-svetovemu-dni-vyzivy-2022-25-rijna-2022.aspx
Autor: Ministerstvo zemědělství
Seminář pořádá Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu
Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu Vás zvou na seminář pořádaný k příležitosti Světového dne výživy (World Food Day) a Mezinárodního roku drobného rybolovu a akvakultury.
Na semináři budou odborníci diskutovat aktuální témata Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) ve světovém i lokálním měřítku a vystoupí s příspěvky na téma akvakultury a potravinového zabezpečení. Prezenční seminář „Mezinárodní rok drobného rybolovu a akvakultury v kontextu potravinového zabezpečení“ se koná 25. 10. 2022 od 10:00 v prostorách Ministerstva zemědělství v Praze.
Na akci vystoupí řada českých expertů, kteří přiblíží roli sladkovodních i mořských ryb ve zdravém stravování, kvalitu rybích produktů na českém trhu a vysvětlí současné výzvy globálního rybolovu a principy udržitelné akvakultury.
Účast na semináři je zdarma, nezapomeňte se registrovat nejpozději do 21. 10. 2022, ...