Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/seminar-vysledky-vyzkumu-vyuziti-cistirenskych-kalu/
Vydáno: 11. 3. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/cistirenske-kaly_orez-300x147.jpg 300w" alt="" width="663" height="324" class="wp-image-77088" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/cistirenske-kaly_akce-300x111.jpg 300w" alt="" width="743" height="276" class="wp-image-77086" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Český spolek pro péči o životní prostředí při Českém svazu vědeckotechnických společností z.s. a Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu si Vás dovolují pozvat na odborný seminář s diskusí, který se bude konat v úterý 25. března 2025 v aule CARC v Praze-Ruzyni.
Program
9:30 Prezence
10:00 Zahájení semináře
10:05 Využití elektrárenských popílků v zeměd ...
https://bezpecnostpotravin.cz/editovany-salat-nabizi-vyssi-obsah-vitaminu-a-antioxidantu/
Vydáno: 11. 3. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/salat-v-zahonu_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/salat-v-zahonu_orez-768x411.jpg 768w" alt="" width="829" height="444" class="wp-image-77079" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výzkumný tým Alexandera Vainsteinna z izraelské Hebrew University of Jerusalem vyvinul novou odrůdu salátu, která obsahuje větší množství užitečných vitamínů a antioxidantů.
Jejich výzkum, publikovaný v Plant Biotechnology Journal, názorně předvedl, jak lze pomocí oblíbeného genetického editoru CRISPR zvýšit výživovou hodnotu plodiny. V salátu zvýšili obsah beta karotenu (provitamínu A), zeaxanthinu a kyseliny askorbové (vitamínu C), čímž udělali ze salátu hodnotnější výživu.
Badatelé toho dosáhli úpravou více různých biochemických drah, což jim ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-unoru-2025/
Vydáno: 11. 3. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výsledky monitoringu výskytu škodlivých organismů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily mírný nárůst populací hraboše polního v časně jarním období. Z celorepublikového průměru 321 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) v lednu hodnoty v únoru mírně vzrostly na 351 AVN/ha, což odpovídá 0,9násobku prahu škodlivosti dle jeho přepočtu napříč sledovanými plodinami. V současné době je patrný nárůst populací na plochách s mezip ...