Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-cislo-bulletinu-svet-biotechnologii-pivovarnictvi-budoucnosti-produkce-piva-s-vyuzitim-novych-genomickych-technik/
Vydáno: 19. 11. 2024
Autor: BIOTRIN
Pivo je odnepaměti považováno za český národní nápoj a stalo se nedílnou součástí našeho kulturního bohatství. I do oblasti pivovarnictví však zasahují dopady klimatických změn a je na místě hledat způsoby, jak udržet kvalitu základních pivovarských surovin. Jednou ze slibných možností je využití nových genomických technik (NGT), které již byly úspěšně využity pro cílené úpravy ječmene, chmele i kvasinek. Na toto téma je zaměřeno naše letošní číslo pravidelného bulletinu Svět biotechnologií.
Pomocí NGT již bylo dosaženo mnoha úspěchů významných pro pivovarnictví. Kromě zvýšení odolnosti ječmene a chmele vůči nepříznivým vlivům, jako je sucho či napadání škůdci, bylo pomocí NGT dosaženo i cílených úprav kvasinek, a to například za účelem snížení tvorby nežádoucího diacetylu nebo zvýšení produkce příjemných aromat a chutí. NGT se tak pomalu ale jistě dostávají do popředí technologického pokroku v pivovarnictví a nemalý podíl na tom mají právě čeští vědci, jimž se v roce 2021 podařilo jako prvním ...
https://bezpecnostpotravin.cz/antibioticka-rezistence-je-neviditelna-ale-pacienti-ne-nejvetsim-problemem-je-narustajici-odolnost-bakterii-proti-rezervnim-antibiotikum/
Vydáno: 18. 11. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/ATB-rezistence_2024_CR-210x300.png 210w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/ATB-rezistence_2024_CR-768x1097.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/ATB-rezistence_2024_CR.png 907w" alt="" width="717" height="1024" class="wp-image-73322" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Odolnost bakterií na účinky antibiotik, to je antibiotická nebo také antimikrobiální rezistence (AMR). Problém, který se může kdykoli začít týkat každého z nás. To, jak rychle bude antibiotická rezistence narůstat, záleží především na našem zodpovědném chování k antibiotikům, ale i na systému zvládání již existujících rezistentních kmenů bakterií, a to především v nemocniční péči. Téma letošního Evropského antibiotického dne „Antibiotická rezistence je neviditelná, ale pac ...
https://bezpecnostpotravin.cz/antibiotika-v-ceskych-chovech-fakta-namisto-senzace-prinasi-skvele-zpravy-pro-spotrebitele-ceskych-potravin/
Vydáno: 18. 11. 2024
Autor: ÚSKVBL
https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/banner/Evropsky%20antibioticky%20den-300x62.png 300w" alt="" width="550" height="113" class="wp-image-10649" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
U příležitosti konání Evropského antibiotického dne, který je organizován s podporou Světové zdravotnické organizace (WHO) a je partnerským projektem Světového týdne antibiotického porozumění (WAAW) 18. až 24. listopadu 2024, Vás chceme informovat o aktuálních spotřebách antibiotik v českých chovech hospodářských zvířat. Za dekádu 2008 – 2018 došlo ke snížení spotřeb antibiotik u hospodářských zvířat v České republice o polovinu. A za posledních pět let, tato spotřeba klesla o dalších 26 %.
Také vás již někdy v médiích zaujal titulek či komentář, upozorňující na nadužívání antibiotik v chovech zvířat? Mnohdy i renomované odb ...