Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/oves-se-zlepsenou-nutricni-hodnotou-a-trvanlivosti/
Vydáno: 10. 3. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/oves_ovesne-vlocky_lista_uzsi-300x117.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/oves_ovesne-vlocky_lista_uzsi-768x300.jpg 768w" alt="" width="911" height="356" class="wp-image-73649" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Oves setý (Avena sativa) je obilnina pěstovaná nejen na zrno, ale také jako zelená píce či krycí plodina. V lidské stravě je oves ceněný pro svůj vysoký obsah vlákniny a olejů a představuje perspektivní surovinu pro osoby s nesnášenlivostí lepku. S rostoucí světovou populací však narůstá i potřeba zlepšovat nutriční kvalitu potravin, což v případě ovsa vedlo ke snaze o optimalizaci složení oleje v jeho zrnu. Preferován je olej s vysokým obsahem mononasycených mastných kyselin, které zajišťují lepší oxidační stabilitu a delší trvanlivost.
Zlepšování nutričních vlastností ovsa prostřednictvím konvenčního šlech ...
https://bezpecnostpotravin.cz/skolni-jidelny-jiz-mohou-darovat-zbyle-nevydane-pokrmy-organizace-zachran-jidlo-ukazuje-jak-na-to/
Vydáno: 10. 3. 2025
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Zachran-obed-300x146.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Zachran-obed-768x375.jpg 768w" alt="" width="1011" height="493" class="wp-image-77019" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) zveřejňuje tiskovou zprávu Organizace Zachraň jídlo k darování pokrmů ze školních jídelen.
Pilotní projekt darování školních obědů byl realizován na První jazykové základní škole v Praze 4 a HSHMP se na tomto projektu podílela formou odborných konzultací.
Dalším zájemcům o tento projekt je HSHMP připravena pomoci nastavit příslušná opatření tak, aby darování probíhalo v souladu s platnými hygienickými předpisy a obdarovaní obdrželi nejen chutné, nutričně vyvážené ale zejména zdravotně nezávadné pokrmy a potraviny.
Tisková zpráva, Praha, 25. února 2025: Or ...
https://bezpecnostpotravin.cz/parky-od-stredoceskeho-vyrobce-obsahovaly-listerie/
Vydáno: 10. 3. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/parky_listerie_orez-300x194.jpg 300w" alt="" width="487" height="315" class="wp-image-77003" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 817px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) informuje spotřebitele, že se ve Středočeském kraji prodával masný výrobek Kněževeské párky, který obsahoval bakterie Listeria monocytogenes. Celá šarže, v níž byla přítomnost nebezpečné baktérie potvrzena, o hmotnosti 100 kg se již prodala konečným spotřebitelům v maloobchodních prodejnách na Rakovnicku. Spotřebitelé, kteří výrobek zakoupili, by jej neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.
Identifikace výrobku:Název: Kněževeské párkyVýrobce: Jan Vrábík, Václavské náměstí 122, 270 01 KněževesDatum výroby: 19. 2. 2025Datum spotřeby: 12. 3. 2025Velikost vyrobené šarže: 100  ...