MonPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_November+0100RNovPMCET_MonPM2024
MonPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01001CET19

Ječmen a klimatické změny: Jak mohou geny ječmene přispět k šlechtění odolných plodin

https://bezpecnostpotravin.cz/jecmen-a-klimaticke-zmeny-jak-mohou-geny-jecmene-prispet-k-slechteni-odolnych-plodin/ Vydáno: 11. 11. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/jecmen_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/jecmen_orez-768x414.jpg 768w" alt="" width="900" height="485" class="wp-image-73068" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Ječmen většina Čechů vnímá především jako základní složku piva, nicméně je pro lidskou civilizaci již více než 12 000 let klíčovou plodinou také v potravinářství či jako krmivo. Jeho schopnost růst v různých klimatických podmínkách – od mírných údolí Asie až po vysočiny Jižní Ameriky je důkazem jeho přizpůsobivosti. V důsledku sílících projevů klimatických změn se zachování odolnosti (nejen) ječmene stává velmi důležitým výzkumným tématem. Vědci se nyní zabývají genetickými příčinami odolnosti této rostliny jednak aby se její odolností inspirovali pro implementaci v jiných plodinách a také proto, aby zajistili, že se ječmenu bude i nadále dařit. Výzkum ...

FriPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
FriPMCETE_November+0100RNovPMCET_FriPM2024
FriPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01005CET19

Seminář „Současnost a budoucnost GMO a NGT v EU a v globálním měřítku“, 18. 11. 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/seminar-soucasnost-a-budoucnost-gmo-a-ngt-v-eu-a-v-globalnim-meritku-18-11-2024/ Vydáno: 8. 11. 2024 Autor: VÚRV https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-300x116.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-768x298.png 768w" alt="" width="868" height="337" class="wp-image-47919" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV) a Česká technologická platforma rostlinných biotechnologií (ČTPRB) si Vás dovolují pozvat na kombinovaný seminář „Současnost a budoucnost GMO a NGT v EU a v globálním měřítku“, který se uskuteční 18. 11. 2024 ve VÚRV, v.v.i. (nebo přes aplikaci Zoom). Kdy: 18. listopadu 2024, 9:00 – 11:30, prezenčně nebo přes aplikaci ZoomAdresa: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Klubovna Genové banky, Drnovská 507, 161 00 Praha 6 – Ruzyně, tel. 233 022 202 Program: 09:00 – 09:05 Zahájení a úvod (doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc., VÚRV) 09:05 – 09:30 Úskalí návrhu evropské legislativy o NGT a návrh řešení (RN ...

FriPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
FriPMCETE_November+0100RNovPMCET_FriPM2024
FriPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01005CET19

20th International Conference on Polysaccharides and Glycoscience

https://bezpecnostpotravin.cz/20th-international-conference-on-polysaccharides-and-glycoscience/

Vydáno: 8. 11. 2024
Autor: Česká společnost chemická, Ústav sacharidů a cereálií VŠCHT Praha
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Sacharidy_konference-300x53.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Sacharidy_konference-768x136.jpg 768w" alt="" width="970" height="172" class="wp-image-73026" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />

Ve dnech od 13. do 15. listopadu 2024 proběhne již 20. International Conference on Polysaccharides and Glycoscience pod záštitou České společnosti chemické a ve spolupráci s Ústavem sacharidů a cereálií, VŠCHT Praha.

Letošní ročník bude zaměřen na izolaci, strukturní analýzu a biologické aktivity polysacharidů, jakožto i na jejich technologickou výrobu a aplikaci.

Hlavní informace najdete na webu: polysaccharides.csch.cz.

Zdroj: VŠCHT Praha