WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_WedPM2024
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01003CET18

Řeznictví v Praze nedodržovalo předpisy při prodeji zvěřiny

https://bezpecnostpotravin.cz/reznictvi-v-praze-nedodrzovalo-predpisy-pri-prodeji-zveriny/ Vydáno: 6. 11. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/maso-divocaka_orez-300x131.jpg 300w" alt="" width="488" height="213" class="wp-image-72953" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili při kontrole řeznictví v Praze 5 maso z prasete divokého, které v době kontroly nebylo prohlédnuto proškolenou osobou, ani vyšetřeno na nebezpečného parazita svalovce. Provozovna zvěřinu zpracovávala přesto, že neměla pro tuto činnost povinnou registraci. Veterinární inspektoři zakázali uvádění výše zmíněné zvěřiny na trh, protože představovala pro potenciálního konzumenta zdravotní riziko. Provozovateli řeznictví i uživateli honitby, v níž bylo zvíře uloveno, hrozí sankce. Maso z divočáka včetně kůže mělo celkovou hmotnost 46 kg. Bylo sice označeno plombou s označením příslušného dodavatele, ale na lístku o původu zvěře nebyl ...

WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_WedPM2024
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01003CET18

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách – říjen 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-rijen-2024/ Vydáno: 6. 11. 2024 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-300x88.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-768x225.jpg 768w" alt="" width="872" height="255" class="wp-image-40997" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin). Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity. Akrylamid Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení. Zároveň toto nařízení uvádí, že by mělo být zváženo sta ...

WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_WedPM2024
WedPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01003CET15

Proběhla Celostátní odborná konference „Sladká oslava aneb 30 let FZV“, IKEM, 16. 10. 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/probehla-celostatni-odborna-konference-sladka-oslava-aneb-30-let-fzv-ikem-16-10-2024/ Vydáno: 6. 11. 2024 Autor: Fórum zdravé výživy https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/cukr_sladidla_orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/cukr_sladidla_orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="826" height="429" class="wp-image-72904" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Ve středu 16. 10. 2024 proběhl další ročník Celostátní odborné konference, letos s podtitulem “Sladká oslava aneb 30 let FZV”. Konference se konala tradičně v IKEM a tradiční byli také organizátoři –  Fórum zdravé výživy, z.s., Sekce výživy a nutriční péče, z.s. a Laboratoř pro výzkum aterosklerózy IKEM. Letos slaví Fórum zdravé výživy své třicetileté fungování, téma konference jsme tedy zvolili pro oslavy typické – cukr. A nejen cukr, ale také jeho alternativy, sladidla a sacharidy obecně. Odborný program zahájil připomenutím třiceti let fungování Fóra zdravé výživy jeho předseda prof. MUDr. Jan Piťha, CSc. Násl ...