FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_FriAM2024
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01005CET09

TZ: Čeští výzkumníci navrhli, jak co nejlépe pěstovat perspektivní oves

https://bezpecnostpotravin.cz/tz-cesti-vyzkumnici-navrhli-jak-co-nejlepe-pestovat-perspektivni-oves/ Vydáno: 29. 11. 2024 Autor: VÚRV https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/oves_ovesne-vlocky_lista_uzsi-300x117.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/oves_ovesne-vlocky_lista_uzsi-768x300.jpg 768w" alt="" width="911" height="356" class="wp-image-73649" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Oves je plodinou s velkým potenciálem. Kromě jeho klasického využití v potravinářství a jako krmiva se o něj čím dál více zajímají také farmaceutické či kosmetické firmy. Odborníci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i., (VÚRV) se proto zaměřili na metody jeho pěstování, účinné ochrany a zvýšení výnosů.  Oves je nutričně vysoce kvalitní multifunkční plodinou a současně méně náročnou na pěstební podmínky. Perspektivní se tak jeví i s ohledem na snižování vstupů do zemědělství v rámci tzv. Green Dealu.  V osevním postupu navíc působí jako zlepšující plodina, tedy plodina, která ...

FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_FriAM2024
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01005CET09

Webinář představil obsah návrhu změn spotřebního koše pro školní jídelny. Registrovalo se na něj přes 4 000 lidí

https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-predstavil-obsah-navrhu-zmen-spotrebniho-kose-pro-skolni-jidelny-registrovalo-se-na-nej-pres-4-000-lidi/ Vydáno: 29. 11. 2024 Autor: Ministerstvo zdravotnictví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Mame-to-na-taliri_Menime-SJ_lista-300x96.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Mame-to-na-taliri_Menime-SJ_lista-768x247.jpg 768w" alt="" width="925" height="297" class="wp-image-73637" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva – Státní zdravotní ústav jako jeden z členů Mezirezortní pracovní skupiny pro institucionální stravování (MPS Strava), uspořádal dne 28. listopadu online webinář pro školní jídelny, na kterém byl představen odborný návrh spotřebního koše v rámci chystané novely vyhlášky o školním stravování. Po formálních úpravách na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy bude následovat mezirezortní připomínkové řízení. Změny by měly začít platit v září 2025. Školní rok 2025/2026 je plánován jako tzv. adaptační. Jídelny, ale i rodi ...

ThuPMCETE_November+0100RNovPMCET_CCET+01:00+01:00
ThuPMCETE_November+0100RNovPMCET_ThuPM2024
ThuPMCETE_November+0100RNovPMCET_Nov+01004CET16

Záznam webináře „Proč rostlinná strava? Přínosy pro tělo i planetu“

https://bezpecnostpotravin.cz/zaznam-webinare-proc-rostlinna-strava-prinosy-pro-telo-i-planetu/ Vydáno: 28. 11. 2024 Autor: ICBP MZe, ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Webinar_Rostlinna-strava_orez_2-300x158.jpg 300w" alt="" width="617" height="325" class="wp-image-73371" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock V úterý 26. listopadu 2024 se uskutečnil ve spolupráci Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) webinář „Proč rostlinná strava? Přínosy pro tělo i planetu“. Webinář určený široké veřejnosti byl primárně určen pedagogům a studentům středních škol. Lektorkou webináře byla nutriční terapeutka se specializací na výživu dětí a dospělých Mgr. Marina Jeřábková, působící na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, Praha. Lektorka nás ve webináři seznamuje s různými typy stále populárnější rostlinné stravy. Taková strava může snížit riziko některých nepřenosných nemocí a současně přispět ...