MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_MonAM2024
MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01001CET11

Ghana má svou první GM rostlinu

https://bezpecnostpotravin.cz/ghana-ma-svou-prvni-gm-rostlinu/ Vydáno: 25. 11. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/trziste_fazole_orez-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/trziste_fazole_orez-768x366.jpg 768w" alt="" width="807" height="385" class="wp-image-73488" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto: Shutterstock Po více než desetiletém výzkumu uvádí Rada pro vědecký a průmyslový výzkum – Savannský zemědělský výzkumný institut (CSIR-SARI) do komerčního pěstování v Ghaně geneticky modifikovanou (GM) odrůdu vigny čínské s posílenou rezistencí vůči škůdcům. Ta se tak stává historicky první GM plodinou vyvinutou v zemi. Čočku či fazoli má většina z nás v jídelníčku pravidelně, avšak vigna čínská (Vigna unguiculata) u nás tolik známá není. Stejně jako u předchozích zmiňovaných se jedná o luštěninu s lusky, jejímiž semeny jsou fazole. Využívá se především jako krmivo, ale díky svému vysokému obsahu proteinů je i významnou součástí potravy, především v Afr ...

MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_MonAM2024
MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01001CET11

Mýty a fakta o antibiotické rezistenci

https://bezpecnostpotravin.cz/myty-a-fakta-o-antibioticke-rezistenci/ Vydáno: 25. 11. 2024 Autor: SVS, VŠCHT https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/AMR_myty_lista-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/AMR_myty_lista-768x401.jpg 768w" alt="" width="928" height="485" class="wp-image-73472" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Mýtus – Vysvětlení: Mýtus: Rezistence je odolnost člověka vůči antibiotikům.– Bakterie, ne lidé, se stávají odolnými vůči antibiotikům. Šíření rezistentních bakterií nyní způsobuje těžko léčitelné infekce. Řada antibiotik již nemá stejnou účinnost jako dříve. Mýtus: Rezistence je způsobena předávkováním lidí a zvířat.– Rezistence bakterií vzniká selekčním tlakem jakékoliv dávky antibiotika. Mýtus: Antibiotika zbylá z předchozí léčby lze znovu používat.– O léčbě antibiotiky včetně dávky a délky trvání rozhoduje lékař. Infekce jsou různé, liší se tedy i jejich léčba. Neschovávejte si zbytky antibiotik na příště, „pro strýčka příhodu“. Mýtus: Antibiotická rezist ...

FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_FriAM2024
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01005CET11

S kým tuzemské podniky v programu Horizont Evropa spolupracují?

https://www.tc.cz/cs/novinky/856/s-kym-tuzemske-podniky-v-programu...

S kým tuzemské podniky v programu Horizont Evropa spolupracují?

22.11.2024

S kým tuzemské podniky v programu Horizont Evropa spolupracují?

Soubory:

iptt_iv_2024_1.pdf

V časopise Inovační podnikání & transfer technologií č. 4/2024 vyšel článek Vladimíra Vojtěcha
s názvem S kým tuzemské podniky v programu Horizont Evropa spolupracují? Příspěvek navazuje na předchozí články o účasti tuzemských podniků v programu Horizont Evropa, které byly publikovány v č. 4/2022 a 1/2024 časopisu IPTT.
Cílem tohoto příspěvku je podrobněji představit čtenářům, kdo vede výzkumná konsorcia, jichž se tuzemské podniky účastní.

Ćlánek začíná na str. 4 přiloženého