WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_WedPM2024
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02003CEST12

Průlom v biosyntéze vanilinu: Udržitelná výroba z odpadního ligninu

https://bezpecnostpotravin.cz/prulom-v-biosynteze-vanilinu-udrzitelna-vyroba-z-odpadniho-ligninu/ Vydáno: 17. 7. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/image-2-300x198.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/image-2-768x507.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/image-2.png 1200w" alt="" width="1024" height="676" class="wp-image-55022" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 303px;" loading="lazy" decoding="async" /> Vánoční cukroví, bábovka od babičky, nebo snad oblíbený parfém? Kdo by neznal sladkou vůni vanilky. Vzhledem k vysoké ceně a horší dostupnosti pravé vanilky, tedy fermentované tobolky orchidejí z rodu vanilovníků, se často v potravinách i v kosmetice setkáváme s její náhražkou – uměle syntetizovaným vanilinem. Tato sloučenina, která je mimo jiné hlavní složkou přírodního vanilkového extraktu, je v rostlinách syntetizována z kyseliny ferulové prostřednictvím enzymu VpVAN. V laboratoři se však obdobnou syntézu podařilo uskutečnit pouze v miniaturním měřítku nepoužitelném pro průmyslovou výrobu. V současnosti se tedy stá ...

WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_WedPM2024
WedPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02003CEST12

Rybí maso už není tabu: Spotřeba „na hlavu“ roste

https://bezpecnostpotravin.cz/rybi-maso-uz-neni-tabu-spotreba-na-hlavu-roste/ Vydáno: 17. 7. 2024 Autor: CZ TEST https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/image-1-300x161.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/image-1-768x411.png 768w" alt="" width="941" height="504" class="wp-image-55018" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Produkce vodních živočichů z farem poprvé překonala úlovky z tradičního rybolovu. Ve své nejnovější zprávě o stavu světového rybolovu to uvádí Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Zpráva posiluje naději, že akvakultura může uspokojit rostoucí celosvětovou poptávku po mořských plodech. Celosvětová produkce rybolovu a akvakultury v roce 2022 činila rekordních 223,2 milionu tun. Akvakultura, známá také jako vodní farmaření, je pěstování vodních organismů, jako jsou ryby, korýši, měkkýši a vodní rostliny a řasy v kontrolovaném prostředí. Produkce akvakultury v roce 2022 podle FAO činila rekordních 130,9 milionu tun. Z toho 94,4 milionu tun tvořili vodní živočichové. To ...

TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_TuePM2024
TuePMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02002CEST13

PREZENTACE z výročního setkání EOSC projektů

https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/2668/prezentace-z-vyrocniho-setkani-eosc-projektu

16.07.2024

V červnu proběhla koordinační schůzka projektů souvisejících s European Open Science Cloud (EOSC) financovaných v rámci programu Horizont Evropa. Na setkání byla zdůrazněna role EOSC v budování Jednotného digitálního trhu v Evropě a rozšíření principů otevřené  vědy. Sedm INFRAEOSC projektů, které zahájily svoji činnost v letošním roce - EOSC BeyondEOSC ENTRUSTEVERSEOSCARSOSTrailsSIESTA a TITAN, představily svoje cíle a pracovní plány. Nedávno ustavené Expertní skupiny EOSC Opportunity Area (OA) představily společné aktivity a plány na příští měsíce.

Prezentace ze setkání a více informací lze nalézt na tomto odkaze: EOSC Implementation meeting