ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_ThuPM2024
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02004CEST12

HORKO HORKO !!!

https://bezpecnostpotravin.cz/horko-horko/ Vydáno: 18. 7. 2024 Autor: HSHMP PÍT, PÍT A SCHOVAT SE PŘED SLUNCEM . . . Zdroj foto: Pixabay Když je opravdové horko, a trvá víc dní za sebou, ohřívá se postupně všechno. Ohřívají se i materiály, které nejsou vystaveny slunci, a které obvykle vnímáme jako spolehlivě studené – kámen, dlaždice, dokonce i kovy. Samozřejmě se ohřívají i prostory, dokonce i ty, do kterých sluneční paprsek nepadne celý rok. Chladné prostory jsou v teplých dnech to, co vyhledáváme – chladnější místnost v bytě nebo v domě, chladnější kancelář, chladnější dílna nebo jakékoli pracoviště. Nemáme-li chladnější, můžeme obvykle alespoň zařídit, aby se to, co máme, zbytečně neohřívalo: nevětráme přes den, ale jen ráno, čím dřív, tím líp. A zatáhneme žaluzie, ideálně venkovní, tedy máme-li je. Zapneme ventilátor. Před ventilátor rozložíme mokrou textilii – třeba prostěradlo, nebo před něj postavíme mísu s ledem nebo vodu s ledem. Kdo má klimatizaci, vyhrál, jen musí hlídat, aby nechladil příliš. Kdo nemá klimatizaci ani ventilátor, pořád má možnost v místnosti rozvěsit třeba mokré jen lehce vyždímané ručníky nebo prostěradlo, a hned je chladněj ...

ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_ThuPM2024
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02004CEST12

Akrylamid se tvoří také v těle

https://bezpecnostpotravin.cz/akrylamid-se-tvori-take-v-tele/ Vydáno: 18. 7. 2024 Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/shutterstock_hranolky1-300x211.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/shutterstock_hranolky1-768x540.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/shutterstock_hranolky1-1536x1080.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/shutterstock_hranolky1.jpg 1890w" alt="" width="1024" height="720" class="wp-image-55034" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Akrylamid je organická sloučenina, která se používá v průmyslu jako surovina pro výrobu plastů (polymerů) a barviv. Přibližně před dvaceti lety bylo zjištěno, že akrylamid vzniká také v potravinách bohatých na sacharidy při tepelné úpravě za vysokých teplot, například při pečení, smažení nebo fritování. Zvláště vysoké koncentrace se vyskytují v bramborových výrobcích, jako jsou hranolky nebo chipsy, ve snídaňových cereáliích, v chlebu (zejména křupavém – Knäckebrotu) a kávě. Dalším zdrojem je tab ...

ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_ThuPM2024
ThuPMCESTE_July+0200RJulPMCEST_Jul+02004CEST12

VK EFSA: Návrh vědecké zprávy o přezkumu metodiky používané pro hodnocení krátkodobé (akutní) dietární expozice reziduím pesticidů v potravinách

https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-navrh-vedecke-zpravy-o-prezkumu-metodiky-pouzivane-pro-hodnoceni-kratkodobe-akutni-dietarni-expozice-reziduim-pesticidu-v-potravinach/

Vydáno: 18. 7. 2024
Autor: KM EFSA

Oddělení EFSA pro vzájemné hodnocení pesticidů (Pesticide Peer Review Unit) zahájilo novou veřejnou konzultaci k návrhu vědecké zprávy o přezkumu metodiky používané pro hodnocení krátkodobé (akutní) dietární expozice reziduím pesticidů v potravinách.

Při posuzování rizik pro spotřebitele prováděném v rámci žádostí o stanovení/změnu maximálních limitů reziduí (MLR) nebo o schválení účinných látek používaných v přípravcích na ochranu rostlin hodnotitelé rizik vypočítávají akutní (krátkodobou) expozici ze stravy pomocí metodiky zvané Mezinárodní odhadovaný krátkodobý příjem (IESTI). V roce 2022 Evropská komise (EK) v souladu s článkem 43 nařízení (ES) č. 396/2005 požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o předložení vědecké zprávy o metodice IESTI.

Návrhu dokumentu, instrukce a on-line formulář pro zaslání připomínek najdete na portálu EFSA Connect.

Veřejná konzultace je otevřená do 23. srpna 2024.

Zdroj: EFSA