Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/svs-upozornuje-na-mozne-potize-zvirat-pri-horkem-pocasi/
Vydáno: 9. 7. 2024
Autor: SVS
Zdroj: Pexels.com
Vysoké teploty na řadě míst České republiky v těchto dnech překračují hranici 30 stupňů celsia, což může mít negativní dopad také na pohodu a zdraví zvířat. Chovatelé musí zvířatům zajistit dostatečné napájení, ale také dbát na větrání a chlazení. V souvislosti s vysokými teplotami mohou nastat problémy i při přepravě zvířat. Kontroly inspektorů Státní veterinární správy (SVS) v chovech se proto v tomto období ve zvýšené míře zaměřují na plnění povinností chovatelů ve vztahu k horkému počasí.
Pastevně chovaná zvířata, v našich podmínkách především skot, ovce a koně, musí mít na pozemku možnost úkrytu před slunečním žárem. Nutné je zajištění vhodného zdroje napájení. Pro bližší představu lze uvést množství vody, které hospodářská zvířata vyžadují na den: skot 40 l, dojnice 100 – 180 l, prase 25 l, ovce 20 l. Povinností chovatelů je sledovat vývoj počasí a včasně reagovat na případné problémy. V chovech hospodářských zvířat je v případě ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-cervnu-2024/
Vydáno: 8. 7. 2024
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/8.7.24_Obr.1_orez-300x181.jpg 300w" alt="" width="598" height="361" class="wp-image-54792" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 823px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: HSHMP
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 6. – 30. 6. 2024 celkem 222 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 22 finančních sankcí v celkové výši 206 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou. Bylo vydáno 1 opatření nařízení provedení sanitace.
Na základě podnětu se uskutečnilo 22 kontrol, podněty se týkaly převážně nedostatečné provozní hygieny a výskytu hmyzu v provozovnách stravovacích služeb. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 32 kontrol. V 10 případech se podn ...
https://bezpecnostpotravin.cz/technicke-setkani-efsa-k-zadostem-o-zarazeni-potravinarskych-enzymu-na-seznam-spolecenstvi/
Vydáno: 8. 7. 2024
Autor: KM EFSA
Podle nařízení (ES) č. 1332/2008 podléhají všechny potravinářské enzymy, které jsou již na trhu EU, i nové potravinářské enzymy hodnocení bezpečnosti úřadem EFSA. Výsledky těchto hodnocení pomáhají Evropské komisi při sestavování prvního seznamu potravinářských enzymů Společenství (EU). Od března 2021, kdy vstoupilo v platnost nařízení o transparentnosti, byla stanovena nová opatření týkající se právních a procesních požadavků na zpracování technické dokumentace žádostí o potravinářské enzymy.
Po zveřejnění nových pokynů pro předkládání dokumentací k potravinářským enzymům v říjnu 2021 a katalogu skupin potravin a technických faktorů v červnu 2023 navíc EFSA zjistil opakující se nedostatky v údajích a časté problémy v předkládaných dokumentacích, které často brání procesu hodnocení a ohrožují úspěšné výsledky hodnocení.
S ohledem na to EFSA pořádá technické diskusní setkání, na němž by si EFSA a účastníci vyměnili názory na vědecké otázky týkající se použití potravinářských enzymů. Zaměří se na nejčastěj ...