MonAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_MonAM2024
MonAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02001CEST08

Test marinovaných krkovic 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/test-marinovanych-krkovic-2024/ Vydáno: 8. 7. 2024 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/maso_grilovane-300x194.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/maso_grilovane-768x496.jpg 768w" alt="" width="931" height="601" class="wp-image-54774" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock V letních měsících Češi pravidelně propadají grilovací vášni. Někteří si maso na grilování nakládají sami, jiní rádi využijí nabídky marinovaných polotovarů. Na ty se podíváme v tomto testu. Do laboratoře jsme poslali devět marinovaných krkovic, abychom zjistili, jak jsou na tom s kvalitou a bezpečností. Výsledky potvrdily platnost rady, kterou jste od nás už párkrát slyšeli: maso může obsahovat škodlivé mikroby a musí se důkladně propéct. Grilovací sezóna je v plném proudu a Češi se rádi věnují přípravě masa na gril. Proto jsme se rozhodli připravit test marinovaných krkovic a zjistit, jak se liší kvalita a bezpečnost těchto oblíbených grilovacích výrobků. Do našeho testu jsme zahrnuli devět různých dru ...

MonAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_MonAM2024
MonAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02001CEST08

ČR je již dvacet let oficiálně zemí bez výskytu vztekliny

https://bezpecnostpotravin.cz/cr-je-jiz-dvacet-let-oficialne-zemi-bez-vyskytu-vztekliny/ Vydáno: 8. 7. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/liska_SVS-300x129.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/liska_SVS-768x330.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/liska_SVS.jpg 1204w" alt="" width="1024" height="440" class="wp-image-44793" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Státní veterinární správa (SVS) si před několika dny připomněla dvacet let ode dne, kdy Česká republika oficiálně získala mezinárodní status země prosté vztekliny. Pro člověka i zvířata smrtelně nebezpečnou nákazu se na našem území podařilo vymýtit zejména díky dlouhodobému důslednému očkování psů a také programu orální vakcinace lišek proti vzteklině na přelomu tisíciletí. Vzteklina se na rozdíl od ČR vyskytuje v některých evropských zemích a masivně na ostatních kontinentech a riziko jejího opětovného zavlečení do země stále existuje. Zejména od zavedení orální vakcinace lišek v roce 1989 měl výskyt vz ...

MonAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
MonAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_MonAM2024
MonAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02001CEST08

Výzva k vyjádření zájmu zaměřená na potenciální žadatele z řad SME, kteří mají zájem o poradenství EFSA v oblasti nových potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-k-vyjadreni-zajmu-zamerena-na-potencialni-zadatele-z-rad-sme-kteri-maji-zajem-o-poradenstvi-efsa-v-oblasti-novych-potravin/ Vydáno: 8. 7. 2024 Autor: KM EFSA EFSA vyhlásil výzvu k vyjádření zájmu s cílem identifikovat malé a střední podniky (SME) působící v oblasti nových potravin, které mají zájem o poradenství EFSA ohledně požadavků na žádost o povolení k uvedení jejich nové potraviny na trh Evropské unie. Cílem této výzvy je zvýšit informovanost a usnadnit malým a středním podnikům přístup ke službě obecného poradenství před předložením žádosti (GPSA). O tuto službu lze požádat kdykoli před podáním žádosti, tato výzva se však zaměřuje na dvě specifické fáze, které mohou být pro malé a střední podniky bez zkušeností s podáváním žádostí o nové potraviny nebo s omezenými zkušenostmi obzvláště zajímavé, a sice:– na velmi ranou fázi vývoje nové potraviny, a to ještě před zahájením studií, které budou součástí žádosti– v nejpozdějších fázích přípravy žádosti, kdy již má SME k dispozici většinu informací, které budou do žádosti zahrnuty. Veškeré detaily najdete v textu výzvy. Výzva bude otevřena do 31. října 2024. Malé a st ...