ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_ThuAM2024
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02004CEST11

Vedoucí projektových oddělení, NCP, MŠMT a CZELO diskutují o novinkách HE, FP10 i interní komunikaci

https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/2653/vedouci-projektovych-oddeleni%2C-ncp%2C-msmt-a... 11.07.2024 Na konci června diskutovali vedoucí projektových oddělení výzkumných organizací odpovědní za Horizont Evropa/H2020 s národními kontakty (NCP), zástupci MŠMT i CZELO o novinkách v programu Horizont Evropa, o přípravě nového rámcového programu FP10 i interní komunikaci informací v rámci jednotlivých organizací. Setkání zástupců téměř všech TOP 20 největších českých příjemců z Horizontu Evropa zorganizovalo TC Praha jako Národní kontaktní organizace pro rámcové programy EU v rámci aktivit neformální sítě NINET (Česká národní informační síť pro rámcové programy EU).  Ohledně přípravy FP10 účastníci považují za důležité: navýšení rozpočtu pro ERC a MSCA (nikoliv ale na úkor druhého pilíře) minimální zásahy do principů fungování ERC a MSCA (u MSCA se zamyslet např. nad možností nových schémat podporujících udržitelnost a návaznou spolupráci) zajistit udržitelnost výzkumných infrastruktur zachovat strukturu druhého pilíře – klastry (je srozumitelná, logická a vyhovující) nepokračovat v trendu obrovských konsorci ...

ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_ThuAM2024
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02004CEST11

Belgická kuchyně

https://bezpecnostpotravin.cz/belgicka-kuchyne/ Vydáno: 11. 7. 2024 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cokoladove-bonbony-300x160.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cokoladove-bonbony-768x408.png 768w" alt="" width="867" height="461" class="wp-image-54886" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Společnost pro výživu publikovala článek „Belgická kuchyně“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování – 3/2024„. Belgie má výtečnou kuchyni a vysokou úroveň gastronomie, kvalita pokrmů odpovídá surovinám, které zdejší zemědělství produkuje. Belgická kuchyně je ovlivněna německou, francouzskou a nizozemskou kuchyní. Mezi používané ingredience patří brambory, pórek, chřest, máslo, mléčné výrobky, maso, ryby nebo krevety. K belgické kuchyni patří především maso v minutkové podobě. Za belgický národní pokrm jsou považovány hranolky. Belgie je podobně jako Švýcarsko proslulá výrobou kvalitní čokolády. Nejoblíbenější formou čokoládového výrobku v Belgii je pralinka, která se stala celosvě ...

ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_ThuAM2024
ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_Jul+02004CEST11

Centrum zdraví a životního prostředí má od začátku července novou laboratoř

https://bezpecnostpotravin.cz/centrum-zdravi-a-zivotniho-prostredi-ma-od-zacatku-cervence-novou-laborator/ Vydáno: 11. 7. 2024 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/laborator_pitna-voda_3_orez-300x199.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/laborator_pitna-voda_3_orez-768x509.jpg 768w" alt="" width="798" height="529" class="wp-image-54868" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SZÚ Tisková zpráva – Na začátku července 2024 byla uvedena do provozu nová laboratoř Centra zdraví a životního prostředí SZÚ. Pracovníci Oddělení hygieny vody budou díky novým přístrojům schopni identifikovat a stanovovat kontaminující látky v pitné vodě. Projekt reaguje na vydání směrnice EU 2020/2184, o jakosti vody určené k lidské spotřebě, která zavádí nové požadavky na stanovení nově se objevujících kontaminantů v pitné vodě. V nově vybudované laboratoři se stanovuje obsah perfluorovaných látek (PFAS) ve vodě. PFAS jsou látky, které mají  výjimečné fyzikální a chemické vlastnosti. Známé jsou především díky použití v teflonu nebo ...