Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-workshop-projektu-change-oslo/
Vydáno: 4. 4. 2024
Autor: KM EFSA
Norský vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM) vyzývá k účasti na semináři Collaboration to Harmonise the Assessment of Next Generation Evidence (CHANGE), který se bude konat 18. – 20. června 2024 v norském Oslu. Cílem workshopu je s ohledem na zkušenosti o struktuře a kultuře regulační vědy přiblížit datum efektivního využívání metod nového přístupu (NAM) v regulačním rozhodování. Jedná se o komplexní a ambiciózní cíl s jedinečným zaměřením na faktory na systémové úrovni, které ovlivňují využívání a užitečnost NAM.
Organizátoři usilují o širokou účast aktérů z nevládních organizací, vnitrostátních a mezinárodních orgánů a agentur, průmyslu a akademické obce, abychom zajistili, že budou vyslyšeny všechny hlasy a zohledněny všechny zkušenosti.
Cílem je přispět k předchozím snahám inovativním přístupem a zaměřením se na systémové faktory, které jsou neočekávané nebo obtížně pozorovatelné. Na tomto semináři se sejde mezinárodní, mezioborová a mezisektorová skupina předních odborníků na regulační toxikologii. Zkušenosti a názory zúčastněných stran/odbo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/veterinarni-dozor-se-na-jare-zameruje-na-zacinajici-farmarske-trhy/
Vydáno: 3. 4. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/SVS-farm.-trhy-300x155.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/SVS-farm.-trhy-768x396.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/SVS-farm.-trhy-1536x791.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/SVS-farm.-trhy.jpg 1920w" alt="" width="1024" height="527" class="wp-image-52511" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou mezi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-zkoumaji-historii-uzivani-lecivych-rostlin-v-cesku-ma-dlouhou-tradici/
Vydáno: 3. 4. 2024
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/MENDELU-lecive-rostliny-300x144.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/MENDELU-lecive-rostliny-768x368.jpg 768w" alt="" width="938" height="450" class="wp-image-52506" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Vědci a vědkyně Zahradnické fakulty MENDELU se zaměřili na historii sběru, pěstování i zpracování léčivých a kořeninových rostlin na území českých zemí. Téma má v Česku bohatou historii, do hloubky se jím ale zatím nikdo nezabýval. Cílem bylo ukázat, že téma je součástí národního a kulturního dědictví, které se vyvíjí v čase. Vědci analyzují historické prameny týkající se sběru, pěstování i zpracování, budou je porovnávat s novými poznatky.
Problematika léčivých rostlin je částečně uchovaná v archivech muzeí, knihoven, vzdělávacích institucí, v odborné literatuře, místních kronikách i beletrii. Stále ještě zůstává i ve vzpomínkách žijících pamětníků. Ty ...