Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-vliv-vyzivy-v-prevenci-infekcnich-chorob/
Vydáno: 13. 3. 2024
Autor: ÚZEI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_kompozice-z-potravin_orez-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_kompozice-z-potravin_orez-768x361.jpg 768w" alt="" width="945" height="444" class="wp-image-52238" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 26. 3. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:
„Vliv výživy v prevenci infekčních chorob″
Přednášející: RNDr. Petr Šíma, CSc.Mikrobiologický ústav v.v.i., AV ČR
ABSTRAKTVztahu výživy ke zdraví si byli vědomi už lékaři ve starověku a středověku. Je obecně přijímáno, že typ a skladba výživy určuje do značné míry zdravotní stav populace. Přesto jsou lidé již po několik posledních generac ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bojujete-s-prijmem-vlakniny-zkuste-tyto-tipy/
Vydáno: 13. 3. 2024
Autor: CZ TEST
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_vlaknina-orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_vlaknina-orez-768x413.jpg 768w" alt="" width="947" height="509" class="wp-image-52242" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet.
Střídejte tradiční suroviny s celozrnnými. Nemusíte se navždy vzdát křupavé francouzské bagetky, bílé jasmínové rýže nebo čerstvých těstovin. Jen je občas vyměňte za jejich celozrnné varianty a vyzkoušejte něco nového.
Zapojte ovesné vločky. A vůbec to neznamená, že už odteď budete muset snídat jen ovesnou kaši. Vločky dávejte do polévek, zah ...
https://bezpecnostpotravin.cz/meziresortni-skupina-pro-institucionalni-stravovani-ma-jasne-vysledky-a-prace-na-dalsich-krocich-probihaji-podle-planu/
Vydáno: 12. 3. 2024
Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-11-300x56.png 300w" alt="" width="470" height="88" class="wp-image-52223" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s odborníky na výživu a dalšími aktivně pracují na reformě školního stravování. Již v únoru byla vydána Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování a proběhla i řada vzdělávacích seminářů a workshopů. Probíhá také finalizace odborných podkladů pro pilotní testování nového spotřebního koše a novelizaci vyhlášky o školním stravování. Ta bude účinná nejpozději před začátkem školního roku 2025/2026, jak bylo plánováno od začátku fungování skupiny. K žádnému zásadnímu odkladu nedošlo.
Po 30 letech je ...