Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/dzus-neexistuje-jaky-je-rozdil-mezi-koncentratem-a-nektarem/
Vydáno: 11. 3. 2024
Autor: CZ TEST
Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.
I když jsou ovocné nealkoholické nápoje lidově povšechně označované jako džusy, složení „džusů“ tuzemská legislativa nedefinuje. Označování ovocných nápojů je ale koncipováno tak, že by spotřebitel měl poznat kvalitu již z jejich názvů, z nichž mimo jiné vyplývá také vyhláškou stanovený podíl ovoce, a také technologie, která byla při výrobě těchto produktů použita. Příslušné parametry přitom stanovuje zatím poslední novelizace z roku 2018, konkrétně vyhláška 248/2018 Sb., podle níž se jako „džus“ nebo „juice“ mohou označovat pouze výrobky odpovídající definici ovocné (nebo zeleninové) šťávy. Pro ovocnou šťávu, která je vyrobena přímým lisováním z ovoce, lze také použít ozna ...
https://bezpecnostpotravin.cz/uprava-opatreni-proti-sireni-africkeho-moru-prasat/
Vydáno: 11. 3. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/SVS-AMR_uprava-narizeni-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/SVS-AMR_uprava-narizeni-768x405.jpg 768w" alt="" width="945" height="498" class="wp-image-52179" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s vývojem nákazové situace upravuje některá mimořádná veterinární opatření související s výskytem afrického moru prasat (AMP) na severu Čech (na Frýdlantsku a Mimoňsku). Mění se například podmínky přesunů prasat domácích na dočasné hospodářství či na jatka. Na podporu lovu velkých kusů prasat divokých vzroste v uzavřených pásmech zástřelné za kusy nad 80 kg ze současných 1 000 až 2 000 korun na 5 000 korun. Cílem opatření je minimalizace rizika zavlečení AMP do chovů domácích prasat a minimalizace šíření AMP v populaci divokých prasat.
První změnou je úplný zákaz ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zamestnanci-skolnich-jidelen-z-prahy-4-na-skoleni-hygienickych-pozadavku-zarizeni-spolecneho-stravovani/
Vydáno: 11. 3. 2024
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-9-300x135.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-9-768x347.png 768w" alt="" width="1024" height="462" class="wp-image-52170" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 320px;" loading="lazy" decoding="async" />
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) přikládá, kromě vlastní dozorové činnosti, velkou důležitost také oblasti vzdělávání a osvěty. V rámci dané priority se proto 29. února letošního roku uskutečnilo jedno z dalších, pravidelně se opakujících školení pro personál školních jídelen.Tentokrát z městské části Praha 4.
K prezentování tématu hygienických požadavků pro zařízení společného stravování konaného v historických prostorách Nuselské radnice HSHMP tentokrát přizvala také spolupracující Státní veterinární správu (SVS). Školení se zúčastnilo přibližně 100 účastníků. Jde o součást vzdělávacích aktivit zaměřených na zvyšování úr ...