MonAMCETE_January+0100RJanAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_January+0100RJanAMCET_MonAM2024
MonAMCETE_January+0100RJanAMCET_Jan+01001CET11

Ptačí chřipka v ČR; aktuální informace k 26. 1. 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/ptaci-chripka-v-cr-aktualni-informace-k-6-1-2024/ Vydáno: 29. 1. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ptaci-chripka_SVS_aktuality-300x106.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ptaci-chripka_SVS_aktuality-768x272.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ptaci-chripka_SVS_aktuality.jpg 1413w" alt="" width="1024" height="363" class="wp-image-50218" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Aktuality k nákazové situaci 26. 1. 2024Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrdilo vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1 u čtyř ptáků v Jihočeském kraji. První lokalitou s výskytem nákazy je rybník Velký Tisý u Lomnice nad Lužnicí v okrese Jindřichův Hradec, kde byla nalezena jedna uhynulá husa a jedna volavka. Další husa vykazující příznaky ptačí chřipky, byla posléze utracena. Druhým místem jsou České Budějovice, kde byla na pravém břehu Malše pod železničním mostem nalezena jedna uhynulá kachna divoká. Letos se ...

FriAMCETE_January+0100RJanAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_January+0100RJanAMCET_FriAM2024
FriAMCETE_January+0100RJanAMCET_Jan+01005CET11

Mýty a fakta o perlivé vodě

https://bezpecnostpotravin.cz/myty-a-fakta-o-perlive-vode/ Vydáno: 26. 1. 2024 Autor: www.viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/voda_mineralka_orez_m-300x191.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/voda_mineralka_orez_m-768x488.jpg 768w" alt="" width="908" height="577" class="wp-image-51243" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Perlivá (sycená) voda je voda, která je nasycená bublinkami oxidu uhličitého (CO2). Některé vody tento plyn obsahují přirozeně (minerální vody) a do jiných je uměle přidáván. Proč se nápoje tímto plynem záměrně sytí? Přidáním oxidu uhličitého do nápoje se pomocí bublinek prokrví sliznice dutiny ústní, což navodí příjemné brnění v ústech. Tím se zlepší senzorická hodnota nápoje, ale zároveň se nezvýší jeho kalorická hodnota. Přidáním bublinek do nápoje je možné maskovat i nežádoucí (nepříjemné) pachutě vody. Pod pojmem perlivá voda si můžeme představit nespočet různých nápojů. Co pod něj tedy řadíme? Nápoje rozdělujeme na 4 základní druhy: sodovkové vody (ochucené, neochucené ...

FriAMCETE_January+0100RJanAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_January+0100RJanAMCET_FriAM2024
FriAMCETE_January+0100RJanAMCET_Jan+01005CET11

Pracujeme na tom, aby děti ve školách jedly lépe. V únoru představíme metodiku stravování

https://bezpecnostpotravin.cz/pracujeme-na-tom-aby-deti-ve-skolach-jedly-lepe-v-unoru-predstavime-metodiku-stravovani/ Vydáno: 26. 1. 2024 Autor: Ministerstvo zdravotnictví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m.jpg 1037w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-51231" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek na pravidelném jednání meziresortní pracovní skupiny pro institucionální stravování představilo probíhající aktivity pro zkvalitnění stravy a nutriční péče pro pacienty v nemocnicích. S cílem podpořit nemocnice v nákupu kvalitních potravin aktuálně připravuje praktického průvodce nákupů v dynamickém nákupním systému (DNS), který je doporučován pro zjednodušení nákupních procesů a také umožňuje úspory v rozpočtech nemocnic a dalších zařízení. Plánují se i semináře pro výměnu zkušenos ...