MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_MonPM2024
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_Jan+01001CET15

Francií se šíří epizootické hemoragické onemocnění

https://bezpecnostpotravin.cz/francii-se-siri-epizooticke-hemoragicke-onemocneni/ Vydáno: 22. 1. 2024 Autor: ČSCHMS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m-768x424.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m.jpg 1338w" alt="" width="1024" height="565" class="wp-image-51032" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Koncem září byla na jihozápadě Francie diagnostikována virová nákaza označovaná jako epizootické hemoragické onemocnění (EHD). Vektorem (přenašečem) jsou podobně jako u bluetongue (katarální horečka ovcí) tiplíci z rodu Culicoides. Na francouzských farmách s chovem skotu je nyní více než 3700 případů. Informovalo o tom francouzské ministerstvo zemědělství a potravinové suverenity. Zdroj nákazy se nachází primárně na jihozápadě Francie, virus se ale postupně šíří i směrem na severozápad. Ačkoliv by mělo jít o sezónní infekci, za poslední tři měsíce se rozšířila do dvaceti departementů ve Franc ...

MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_MonPM2024
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_Jan+01001CET15

Potravinářský úterek: Světové mlékárenství v letech 2022 – 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-svetove-mlekarenstvi-v-letech-2022-2023/ Vydáno: 22. 1. 2024 Autor: ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/mlekarna_linka_orez_m-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/mlekarna_linka_orez_m-768x437.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/mlekarna_linka_orez_m.jpg 1215w" alt="" width="1024" height="583" class="wp-image-51020" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 30. 1. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Světové mlékárenství v letech 2022 – 2023″ Přednášející: Ing. Jiří Kopáček, CSc.Českomoravský svaz mlékárenský z.s. ABSTRAKTRok 2022 byl obdobím geopolitických otřesů, ve kterém došlo k narušení globální ekonomiky provázené nárůstem rekordní inflace a prudce rostoucími cenami surovin a v podstat ...

MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_MonPM2024
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_Jan+01001CET15

SZPI: Označování vína podle platných právních předpisů

https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-oznacovani-vina-podle-platnych-pravnich-predpisu/ Vydáno: 22. 1. 2024 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vina_ve-sklence_vinice_orez_m-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vina_ve-sklence_vinice_orez_m-768x460.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vina_ve-sklence_vinice_orez_m.jpg 1156w" alt="" width="1024" height="613" class="wp-image-50998" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila aktualizovaný přehled právních předpisů v oblasti označování vína. Právní předpisy Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty, v platném znění [dále jen „nařízení (EU) č. 1308/2013“] Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/33, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o žádosti o ochranu označení původu, zeměpisných označení a tradičních výrazů v odvětví vína, řízení ...