Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ryba-takifugu-se-zvysenym-apetitem/
Vydáno: 26. 1. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-300x300.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-150x150.jpg 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-768x768.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-1536x1536.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-2048x2048.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="1024" class="wp-image-51224" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 250px;" loading="lazy" decoding="async" />(c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha
Čtverzubec rudoploutvý (Takifugu rubripes) vyniká svou schopností nafouknout se při ohrožení. V Japonsku je tato ryba tradiční specialitou, a to i přesto, že s sebou nese vysoké riziko otravy při nesprávné úpravě. Bohužel v posledních letech došlo k rapidnímu úbytku přirozeného výskytu této unikátní ryby. Tento trend motivoval vědce k vývoji geneticky upravenéh ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zdravotni-potize-z-lektinu-v-potravinach-rostlinneho-puvodu/
Vydáno: 25. 1. 2024
Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/MZe-lusteniny_orez-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/MZe-lusteniny_orez-768x394.jpg 768w" alt="" width="931" height="478" class="wp-image-51209" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe
Řada potravin rostlinného původu, mezi něž patří luštěniny, některé druhy zeleniny nebo ovoce, obsahuje lektiny. Tyto látky, které chrání rostliny před chorobami a škůdci, ale mohou být pro člověka škodlivé. Rozhodující je však množství a typ lektinu – při umírněné konzumaci je většina lektinů neškodná. Zdravotní riziko představuje lektin phasin, který se nachází v syrových luštěninách. Phasin aglutinuje červené krvinky a může vést k zažívacím potížím. Konzumace velkého množství může v extrémních případech způsobit dokonce smrt. „Dobrou zprávou je, že lektiny lze zničit teplem,“ říká profesorka Dr. Tanja Schwerdtle, viceprezidentka něme ...
https://bezpecnostpotravin.cz/prazsti-hygienici-v-roce-2023-zintenzivnili-kontroly-provozoven-stravovacich-sluzeb-vice-nez-dvojnasobne/
Vydáno: 25. 1. 2024
Autor: HSHMP
Státní zdravotní dozor sehrává důležitou roli v ochraně zdraví konzumentů.
Na kontroly provozoven poskytujících stravovací služby v metropoli se Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v roce 2023 zaměřila ve zvýšené míře. Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb. Stále se ukazuje, jak je státní zdravotní dozor prováděný orgány ochrany veřejného zdraví v podnicích stravovacích služeb potřebný: jedině tak je možné přispívat k eliminaci možných zdravotních problémů pro konzumující veřejnost. Souhrnné výsledky za rok 2023 včetně srovnání s rokem 2022 obsahuje následující tabulka s grafem.
Zdroj dat: HSHMP
Zdroj dat: HSHMP
Zvýšeným počtem kontrol v roce 2023 HSHMP reagovala na zhoršení hygienického stavu provozoven po období pandemie covid-19 a zvyšující se počet oznámení spotřebitelů o zdravotních obtížích po konzumaci pokrmů.
Pražští hygienici v roce 2023 šetřili 2 hromadné ali ...