Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/zemedelske-skolstvi-dostane-v-pristich-peti-letech-od-ministerstva-zemedelstvi-dotace-na-moderni-techniku-a-digitalni-technologie/
Vydáno: 24. 1. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/dron_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/dron_orez-768x413.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/dron_orez-1536x826.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/dron_orez-2048x1102.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="551" class="wp-image-45613" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: Shutterstock
Tisková zpráva — Ministerstvo zemědělství (MZe) poskytne prostřednictvím programu Centra odborné přípravy do roku 2028 resortním středním a vyšším odborným školám dotaci 350 milionů korun na nákup učebních pomůcek. Školy si tak budou moci pro výuku pořídit například drony, zemědělské roboty, virtuální simulátory a digitální pomůcky a technologie. Žádost o dotaci mohou školy podávat od začátku letošního února.
Drony, virtuální simulátory ří ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kryptosporidioza-je-alimentarni-onemocneni-zpusobene-mikroskopickymi-parazity/
Vydáno: 24. 1. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/bricho_bolest_orez_m-300x146.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/bricho_bolest_orez_m-768x374.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/bricho_bolest_orez_m.jpg 1026w" alt="" width="1024" height="499" class="wp-image-51102" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Časopis „Food Safety News“ informuje o současném ohnisku nákazy parazitem Cryptosporidium, které vyšetřují zdravotníci ve Švédsku.
Švédská agentura pro veřejné zdraví (Folkhälsomyndigheten) uvedla, že se snaží najít zdroj epidemie způsobené parazitem Cryptosporidium, který způsobuje onemocnění kryptosporidiózu.
Od poloviny prosince 2023 se nakazilo 68 osob ze 14 regionů. Z celkového počtu případů je 72 % žen, průměrný věk je 41 let a 79 % nakažených je ve věkové skupině 21 až 60 let. Z údajů vyplývá, že poslední případ onemocnění byl hlášen počátkem ledna. Zdra ...
https://bezpecnostpotravin.cz/fruktoza-a-jeji-vliv-na-lidske-zdravi/
Vydáno: 23. 1. 2024
Autor: www.viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-768x414.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-1536x829.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-2048x1105.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="553" class="wp-image-40011" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Je obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem sacharidů.
Denně jsme doslova zahlcováni potravinami a nápoji, do kterých jsou přidávány sacharidy za účelem jejich dochucení. Mezi tzv. přidané cukry (to jsou ty, které se přirozeně nevyskytují v potravinách) můžeme zařadit např. bílý, hnědý, surový cukr, fruktózu jako sladidlo, sirup kukuřičný, ...