WedAMCETE_January+0100RJanAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_January+0100RJanAMCET_WedAM2024
WedAMCETE_January+0100RJanAMCET_Jan+01003CET11

Zemědělské školství dostane v příštích pěti letech od Ministerstva zemědělství dotace na moderní techniku a digitální technologie

https://bezpecnostpotravin.cz/zemedelske-skolstvi-dostane-v-pristich-peti-letech-od-ministerstva-zemedelstvi-dotace-na-moderni-techniku-a-digitalni-technologie/ Vydáno: 24. 1. 2024 Autor: Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/dron_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/dron_orez-768x413.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/dron_orez-1536x826.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/dron_orez-2048x1102.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="551" class="wp-image-45613" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: Shutterstock Tisková zpráva — Ministerstvo zemědělství (MZe) poskytne prostřednictvím programu Centra odborné přípravy do roku 2028 resortním středním a vyšším odborným školám dotaci 350 milionů korun na nákup učebních pomůcek. Školy si tak budou moci pro výuku pořídit například drony, zemědělské roboty, virtuální simulátory a digitální pomůcky a technologie. Žádost o dotaci mohou školy podávat od začátku letošního února. Drony, virtuální simulátory ří ...

WedAMCETE_January+0100RJanAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_January+0100RJanAMCET_WedAM2024
WedAMCETE_January+0100RJanAMCET_Jan+01003CET11

Kryptosporidióza je alimentární onemocnění způsobené mikroskopickými parazity

https://bezpecnostpotravin.cz/kryptosporidioza-je-alimentarni-onemocneni-zpusobene-mikroskopickymi-parazity/ Vydáno: 24. 1. 2024 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/bricho_bolest_orez_m-300x146.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/bricho_bolest_orez_m-768x374.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/bricho_bolest_orez_m.jpg 1026w" alt="" width="1024" height="499" class="wp-image-51102" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Časopis „Food Safety News“ informuje o současném ohnisku nákazy parazitem Cryptosporidium, které vyšetřují zdravotníci ve Švédsku. Švédská agentura pro veřejné zdraví (Folkhälsomyndigheten) uvedla, že se snaží najít zdroj epidemie způsobené parazitem Cryptosporidium, který způsobuje onemocnění kryptosporidiózu. Od poloviny prosince 2023 se nakazilo 68 osob ze 14 regionů. Z celkového počtu případů je 72 % žen, průměrný věk je 41 let a 79 % nakažených je ve věkové skupině 21 až 60 let. Z údajů vyplývá, že poslední případ onemocnění byl hlášen počátkem ledna. Zdra ...

TueAMCETE_January+0100RJanAMCET_CCET+01:00+01:00
TueAMCETE_January+0100RJanAMCET_TueAM2024
TueAMCETE_January+0100RJanAMCET_Jan+01002CET11

Fruktóza a její vliv na lidské zdraví

https://bezpecnostpotravin.cz/fruktoza-a-jeji-vliv-na-lidske-zdravi/ Vydáno: 23. 1. 2024 Autor: www.viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-768x414.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-1536x829.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-2048x1105.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="553" class="wp-image-40011" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Je obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem sacharidů. Denně jsme doslova zahlcováni potravinami a nápoji, do kterých jsou přidávány sacharidy za účelem jejich dochucení. Mezi tzv. přidané cukry (to jsou ty, které se přirozeně nevyskytují v potravinách) můžeme zařadit např. bílý, hnědý, surový cukr, fruktózu jako sladidlo, sirup kukuřičný,  ...