MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_MonAM2023
MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01001CET11

Čokoláda, její historie a zajímavosti

https://bezpecnostpotravin.cz/cokolada-jeji-historie-a-zajimavosti/ Vydáno: 20. 11. 2023 Autor: ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/cokolada-300x140.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/cokolada-768x358.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/cokolada.png 1065w" alt="" width="1024" height="477" class="wp-image-48515" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 28.11. 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: Čokoláda, její historie a zajímavosti PřednášejícíMarek ŠustáčekChocolate Experience s.r.o. ABSTRAKTMezi dobou, kdy člověk objevil kakaovník a jeho plody, a dneškem, kdy si můžeme čokoládu koupit téměř kdekoliv, uplynulo dlouhých 3000 let. Jaký byl vztah člověka ke kakau po tuto dlouhou dobu, jak se vlastně vyrábí čokoláda tak, jak ji dnes známe, a na jakém stromě kaka ...

MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_MonAM2023
MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01001CET11

Cesta českých potravin na pulty obchodů – společná konference PK ČR a SOCR

https://bezpecnostpotravin.cz/cesta-ceskych-potravin-na-pulty-obchodu-spolecna-konference-pk-cr-a-socr/ Vydáno: 20. 11. 2023 Autor: PK ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/ceskost-300x170.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/ceskost-768x435.png 768w" alt="" width="876" height="496" class="wp-image-47942" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Informace PK ČR – Ve středu 15. 11. 2023 proběhla první společná konference Svazu obchodu a cestovního ruchu a Potravinářské komory ČR, která měla za cíl společně pojmenovat a diskutovat na pracovní úrovni hlavní problémy spolupráce výrobců potravin a obchodních řetězců. Na konferenci s názvem „Cesta českých potravin na pulty obchodů“ vystoupil i ministr zemědělství Marek Výborný. Za SOCR prezentoval stanoviska obchodu Tomáš Prouza, prezident Svazu, za Potravinářskou komoru ČR ředitel Jan Pivoňka. Ministr Výborný zdůraznil, že se musíme všichni společně snažit o to, abychom na pultech našich obchodů nacházeli české potraviny, které budou velmi kvalitní a bezpečné. Minis ...

MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_MonAM2023
MonAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01001CET11

Geneticky modifikované plodiny mohou pomoci lidem i přírodě

https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-modifikovane-plodiny-mohou-pomoci-lidem-i-prirode/ Vydáno: 20. 11. 2023 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-1536x866.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-2048x1155.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-38475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Nová studie dvou pracovníků Kodaňské univerzity, Caspera Worma Hansena a Asgera Mose Wingendera, ukazuje, jak velký význam mají geneticky modifikované (GM) plodiny pro globální zemědělství. Své zjištění autoři publikovali v časopise American Economic Review: Insights. Za ideálních podmínek neposkytují GM plodiny vyšší výnosy než konvenční plodiny. Avšak tam, kde se objevují škůdci a plevel, mohou GM plodiny navržené tak, aby byly odolné vůči herbicidům a škůdcům, výnosy zvýšit. Tento efekt je dobře znám z ...